Hummus zastępuje mi masło, majonez, dip do podjadania z warzywami lub sos np. do pasztetów, więc robię go często. Żeby mi się nie znudził, przygotowuję go z różnymi dodatkami. W ten sposób pasta zyskuje na kolorze i smaku. Tradycyjnie do hummusu dodaje się sok z cytryny, za którym ja nie przepadam. W przypadku suszonych pomidorów ten dodatek jest zbyteczny.
Składniki:
puszka ciecierzycy
25 g suszonych pomidorów (lub 50 g suszonych pomidorów w oleju)
wrzątek
łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
50 g pasty tahini
50 g dobrego oleju (u mnie rzepakowy) + 2 łyżki do polania wierzchu
sól
- Suszone pomidory zalać wrzątkiem. Zostawić na 5 minut, a potem odcedzić i zostawić do ostygnięcia.
- Ciecierzycę odcedzić, zachowując zalewę.
- Do blendera wrzucić ciecierzycę, czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory, 50 g zalewy z puszki, pastę tahini, dużą szczyptę soli. Całość zmiksować na gładką masę. Pod koniec miksować dolać olej.
- Hummus doprawić do smaku solą.
- Wierzch hummusu polać olejem.
Przechowywać w lodówce po przykryciu naczynia z hummusem np. folią spożywczą.
Jeśli masz ciekawy przepis na wykorzystanie nasion roślin strączkowych i chcesz się nim podzielić, dołącz do trzeciej edycji mojej akcji kulinarnej "Nasiona roślin strączkowych". Szczegóły po kliknięciu na poniższy baner.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.