Mojego szaleństwa z kształtami różnych słodkości ciąg dalszy 😊 Dziś kolej na łabędzie z ciasta ptysiowego. Ten wypiek planowałam od dawna z myślą o najmłodszych. Łabędzie można wykonać przy różnych okazjach (zbieżność z walentynkami czy dniem singla jest u mnie przypadkowa).
Składniki (na 9 łabędzi):
100 g masła
250 ml wody
4 g soli
170 g mąki pszennej
3 jajka
20 ml śmietanki 30%
1,5 łyżki cukru pudru
- Masło, wodę oraz sól umieścić w garnku i zagotować (masło musi się roztopić).
- Zdjąć z palnika i od razu dodać całą mąkę.
- Mieszać drewnianą łyżką, aż składniki się połączą i ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka.
- Odstawić do lekkiego przestudzenia (10 - 15 minut).
- Miksując, dodawać po jednym jajku. Ucierać, aż masa zgęstnieje (po ok. minucie - dwóch).
- Nagrzać piekarnik do 200 stopni C.
- Ciasto wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego z szeroką końcówką. Zostawiać pomiędzy nimi przerwy, bo ptysie urosną. Wyciskałam w ten sposób 9 podłużnych ptysiów w kształcie przypominającym trochę szersze eklerki. Końcówkę ciasta raz zawijałam w prawo, raz w lewo.
- Z resztek cista wycisnąć 9 floresów w kształcie cyfry 2. Lekko docisnąć kawałek lewej górnej końcówki zawijasa, by podkreślić dziób łabędzia.
- Najpierw upiec floresy - 5-6 minut w nagrzanym piekarniku.
- Po upieczeniu zawijasów wstawić blachę z ptysiami. Piec 20 minut. W tym czasie nie otwierać drzwiczek piekarnika, by ptysie nie opadły. Nie należy się przejmować, że ptysie są blade. Zdążą jeszcze nabrać koloru.
- Wyłączyć piekarnik. Po godzinie uchylić drzwiczki, wyjąć ptysie na kratkę i odstawić do przestudzenia na kilka godzin lub na noc
- Po przekrojeniu ciasto powinno być suche.
- Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
- Na dolną część wykładać śmietanę. Przykrywać górną częścią. W śmietanę wbić zawijas, który ma pełnić rolę łabędziej szyi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.