Ostatnie dni dały mi mocno popalić, więc dziś postanowiłam zrobić sobie przyjemność. W oczekiwaniu na naturalnie dojrzewające owoce sezonowe sięgnęłam po mrożone wiśnie, które dzięki swej kwasowości świetnie spisują się w tym cieście.
Uwaga!
Jajka, jogurt i olej muszą mieć temperaturę pokojową, aby w czasie miksowania ciasto się nie zważyło, a potem nie zrobiło zakalcem.
Składniki (na blachę (20 x 32) cm):
Kruszonka
130 g mąki
100 g cukru
2 g cynamonu
100 g miękkiego masła
Ciasto
2 jajka
szczypta soli
12 g cukru z prawdziwą wanilią (może być cukier wanilinowy - wtedy ciasto będzie jaśniejsze)
140 g cukru
300 g mąki
10 g proszku do pieczenia
70 g jogurtu naturalnego
woda (razem z jogurtem w objętości 200 ml)
100 ml oleju
300 g rozmrożonych wiśni
- Wszystkie składniki kruszonki wyrobić, a potem kruszonkę wstawić do lodówki na godzinę.
- Nagrzać piekarnik do 190 stopni C.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
- W dużym kubku umieścić jogurt i wodę (w sumie 200 ml) i dolać do nich olej. Nie mieszać.
- W misce odmierzyć mąkę i proszek do pieczenia.
- W innej misce zmiksować na puszystą masę jajka ze szczyptą soli, cukrem z wanilią i zwykłym cukrem.
- Do masy jajecznej dolać wodę z jogurtem i olejem. Zmiksować.
- Do masy dodać suche składniki i wymieszać do połączenia składników. Nie miksować za długo, by ciasto nie opadło po upieczeniu.
- Masę przelać do formy.
- Na wierzchu rozrzucić rozmrożone owoce.
- Kruszonkę rozsypywać w małych kawałkach na wiśnie.
- Wstawić formę do piekarnika i piec ok. 50 minut.
- Ciasto wyjąć z piekarnika i pozwolić mu na ostygnięcie. Potem wyjąć z formy i pozbyć się papieru do pieczenia.
-----
Podobne:
Wyglada wspaniale . Napewno upieke.
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuń