Kluski to danie, które chętnie zjadają dorośli i dzieci. Są dość uniwersalne co do doboru do nich sosu lub dodatków. W mojej rodzinie jada się też chętnie szpinak, więc takich zielonych klusek nie mogło zabraknąć na stole 😊 Nie zawierają glutenu i składników pochodzenia zwierzęcego.
Składniki (na 20 klusek):
200 g mrożonego szpinaku
140 g mąki ziemniaczanej
350 g gotowanych ziemniaków
4 g soli + 1 płaska łyżka
- Szpinak rozmrozić i odparować na patelni.
- Ziemniaki przecisnąć przez praskę.
- Nastawić wodę na kluski, dosypując do niej dodatkową łyżkę soli.
- Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wyrabiając ciasto ręcznie.
- Mokrymi rękoma formować kluski wielkości piłeczki pingpongowej i robić zagłębienie w środku jak w przypadku klusek śląskich, by się równo gotowały.
- Kluski wrzucać na wrzątek. Po zagotowaniu zmniejszyć moc palnika i gotować jeszcze ok. 3-5 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.
- Kluski wyjmować z wody łyżką cedzakową lub szumówką na durszlak. Od razu polewać zimną wodą i przekładać na półmisek lub talerze.
- Podawać z zeszkloną cebulką i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.