niedziela, 31 lipca 2022

Kokosowy sernik na zimno z jagodami

Wczoraj zupełnie nieświadomie celebrowałam Dzień Sernika, przygotowując poniższy deser. Ta nazwa jest bardziej właściwa niż ciasto, bo sernik jest bezglutenowy, nie zawiera ani grama pszenicy. Spód zrobiłam z czekolady z dodatkiem jagód (borówki czernicy). Puszystość zawdzięcza wiórkom kokosowym. Dla utrwalenia masy serowej użyłam niewielkiej ilości agaru, by nie rozpływał się po wyjęciu z lodówki. Sernik jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Zapraszam 😊😋




Składniki (na tortownicę o średnicy 18 cm):
    
100 g gorzkiej czekolady 80%
150 g jagód
500 g mascarpone
100 g śmietany 18%
180 g erytrolu
100 g wiórków kokosowych
łyżeczka agaru

  1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 90 g jagód. Uwaga: jeśli jagody są prosto z lodówki, należy je umieścić w misce nad gotującą się wodą w tym samym czasie co czekoladę. Dodanie ich, gdy czekolada się roztopi, spowoduje zważenie się czekolady.
  2. Podstawę tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Na dno tortownicy wyłożyć czekoladę z jagodami. Równo rozprowadzić i zostawić do ostygnięcia. Potem włożyć do lodówki, by spód całkowicie zastygł i stwardniał.
  4. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni. Pilnować, by się nie usmażyły, bo będą gorzkie :(
  5. Zimne mascarpone i śmietanę zmiksować z erytrolem.
  6. W małym garnku zagotować 100 ml wody. Dodać agar i trzepaczką rózgową mieszać ok. 2 minut.
  7. Do serowej masy dodać wiórki kokosowe, a następnie zagotowany agar. Wszystko dokładnie wymieszać.
  8. Masę serową wyłożyć na czekoladowy spód.
  9. Wierz sernika posypać jagodami.
  10. Przechowywać w lodówce.



----
Podobne:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.