Wczoraj zupełnie nieświadomie celebrowałam Dzień Sernika, przygotowując poniższy deser. Ta nazwa jest bardziej właściwa niż ciasto, bo sernik jest bezglutenowy, nie zawiera ani grama pszenicy. Spód zrobiłam z czekolady z dodatkiem jagód (borówki czernicy). Puszystość zawdzięcza wiórkom kokosowym. Dla utrwalenia masy serowej użyłam niewielkiej ilości agaru, by nie rozpływał się po wyjęciu z lodówki. Sernik jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Zapraszam 😊😋
100 g gorzkiej czekolady 80%
150 g jagód
500 g mascarpone
100 g śmietany 18%
180 g erytrolu
100 g wiórków kokosowych
łyżeczka agaru
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 90 g jagód. Uwaga: jeśli jagody są prosto z lodówki, należy je umieścić w misce nad gotującą się wodą w tym samym czasie co czekoladę. Dodanie ich, gdy czekolada się roztopi, spowoduje zważenie się czekolady.
- Podstawę tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na dno tortownicy wyłożyć czekoladę z jagodami. Równo rozprowadzić i zostawić do ostygnięcia. Potem włożyć do lodówki, by spód całkowicie zastygł i stwardniał.
- Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni. Pilnować, by się nie usmażyły, bo będą gorzkie :(
- Zimne mascarpone i śmietanę zmiksować z erytrolem.
- W małym garnku zagotować 100 ml wody. Dodać agar i trzepaczką rózgową mieszać ok. 2 minut.
- Do serowej masy dodać wiórki kokosowe, a następnie zagotowany agar. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Masę serową wyłożyć na czekoladowy spód.
- Wierz sernika posypać jagodami.
- Przechowywać w lodówce.
----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.