Sezon na bób jest dość krótki, więc staram się korzystać z niego pełną parą. Część obowiązkowo zamrażam, a część przygotowuję na bieżąco na różne sposoby. Dziś kolejna odsłona dania z bobem - sałatka z bobem i pieczarkami. Jest pożywna i pyszna 😋😋😊
0,5 kg pieczarek
połowa czerwonej papryki
garść oliwek
6 dużych kaparów lub garść małych
pół cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
sól
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
2-3 łyżki majonezu
świeża bazylia
- Bób obgotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, odstawić do ostygnięcia.
- Pieczarki pokroić i obsmażyć na oleju. Odstawić do ostygnięcia.
- Chłodny bób i pieczarki połączyć w misce.
- Dodać cebulę pokrojoną w cienkie piórka i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dodać oliwki w całości, paprykę pokrojoną w kostkę oraz kapary pokrojone w plasterki (małe dodać w całości).
- Doprawić całość solą, pieprzem ziołowym i majonezem.
- Odstawić, by sałatka się przegryzła.
- Podawać z posiekaną bazylią.
-----
Podobne:
Aniu jestem oniemiała z zachwytu, że robisz tyyyyle fantastycznych rzeczy😁 zainspirowałaś mnie nie tylko kulinarnie ale też czytelniczo. Już zamówiłam kilka książek z Twojej biblioteczki. Dziękuję Agnieszka K
OdpowiedzUsuńCieszę się 😊 Mam nadzieję, że książki Ci się spodobają 😊
Usuń