sobota, 9 lipca 2022

Ciasto "Fale Dunaju" z wiśniami

Wczorajsza pogoda nie sprzyjała jakimkolwiek pracom w ogrodzie, bo wciąż padało. W krótkich chwilach przejaśnienia udało mi się zerwać trochę pierwszych wiśni. I żeby się nie nudzić, poczyniłam ciasto, którego część niektórzy podkradli 😉, zanim udało mi się je dokończyć. Zapraszam zatem na szybki i łatwy wypiek, bo czas rozpocząć sezon na wiśnie! 😊😋




Składniki (na formę (20 x 34) cm):
Ciasto
3 jajka 
225 g cukru 
15 g cukru waniliowego 
300 ml mleka 
150 ml oleju 
450 g mąki pszennej 
łyżka ciemnego kakao + łyżka mleka
3 łyżeczki proszku do pieczenia 
pół litra wydrylowanych wiśni

Dodatkowo
400 ml zimnej śmietany (u mnie 18%)
6 łyżeczek cukru

  1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Włączyć piekarnik na 190 stopni C. (pieczenie z dołu i z góry).  
  3. Mąkę i proszek do pieczenia odmierzyć do jednej miski. Wymieszać. 
  4. Do dużego kubka lub miarki wlać mleko i dolać olej. Nie mieszać. 
  5. W drugiej misce mikserem lub trzepaczką ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. 
  6. Do masy jajecznej powoli wlewać mleko z olejem i miksować do połączenia składników. 
  7. Stale miksując, dosypywać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać tylko do połączenia składników. Długie miksowanie w tej fazie przygotowywania ciasta może spowodować jego opadnięcie po upieczeniu. 
  8. Przelać 2/3 masy do formy do pieczenia. 
  9. Do reszty masy dodać kakao i łyżkę mleka. Zmiksować.
  10. Łyżką wylewać masę kakaową na wierzch jasnej masy, tworząc ciemne plamy.
  11. Na wierzchu masy rozłożyć wiśnie. Część z nich, szczególnie na ciemnej masie, wepchnąć łyżeczkę w głąb ciasta. Dołożyć resztę wiśni.
  12. Włożyć ciasto do piekarnika i obniżyć temperaturę do 180 stopni C. Piec ciasto 40 minut.
  13.  Po upieczeniu wyjąć na kratkę, a po kwadransie usunąć papier do pieczenia i odstawić ciasto do dalszego stygnięcia na kratce.
  14. Ubić śmietanę z cukrem.
  15. Wyłożyć bitą śmietanę na wierzch ciasta. Równo rozprowadzić łopatką. Wierzch można posypać kakao lub startą czekoladą.




-----
Podobne:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.