czwartek, 23 lipca 2020

"Wężowe" ciasto drożdżowe z wiśniami

Drzewa wiśniowe w tym roku wyjątkowo obrodziły, więc można poszaleć z ich owocami. Ja bardzo lubię wszelkie ciasta z wiśniami. Dziś zapraszam na kawałek ciasta drożdżowego 😊 Uformowałam je w kolejny fantazyjny kształt, dzięki któremu ciasto zostało nazwane przez pewnego Milusińskiego ciastem wężowym. I tak też je zapisuję 😊 Do jego upieczenia użyłam owoców, które zostały mi z nastawu publikowanego niedawno kwasu wiśniowego. Można oczywiście użyć normalnych wydrylowanych wiśni 😊🍒🍒🍒




Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):



0,5 kg mąki pszennej
13 g drożdży
100 ml wrzątku
100 ml zimnego mleka
60 g masła + łyżeczka do posmarowania formy
120 g cukru
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
duże jajko
małe jajko do posmarowania
ok. 400 g wydrylowanych i odsączonych wiśni





  1.  Masło stopić w garnku. 
  2. Mleko połączyć z wrzątkiem. 
  3. Drożdże wymieszać ze 100 ml mleka z wodą, łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Odstawić do wyrośnięcia drożdży.
  4. Resztę mąki i cukru wymieszać z solą, cukrem waniliowym i rozbełtanym jajkiem. 
  5. Dodać wyrośnięte drożdże. Wymieszać. Wyrabiać ciasto ręcznie, stopniowo dolewając resztę wody z mlekiem. Wyrobić na gładkie, odchodzące od rąk ciasto. 
  6. Pod koniec wyrabiania dodać masło. 
  7. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 - 1,5 godziny.
  8. Tortownicę wysmarować dokładnie masłem. Jeśli ciasto będziemy piec na papierze do pieczenia, omijamy ten krok. 
  9. Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką. Lekko wyrobić, by je odgazować. 
  10. Podzielić ciasto na 2 części. 
  11. Jedną przełożyć do tortownicy i rozciągnąć na okrągły placek wypełniający dno tortownicy. 
  12. Na placku rozłożyć 3/4 wiśni. 
  13. Resztę ciasta rozwałkować na placek długi na ok. 60 cm i gruby na ok. 0,5 cm. 
  14. Przeciąć go wzdłuż. 
  15. Na każdym kawałku ułożyć wzdłuż resztę wiśni. 
  16. Placki zrolować tak, by wiśnie znalazły się w środku walców - węży. 
  17. Oba walce ułożyć w kształt sprężyny tak, by kolejne zwoje nie stykały się ze sobą. 
  18. Tortownicę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na ok. 15 minut. 
  19. Włączyć piekarnik na 200 stopni C, pieczenie góra/dół. 
  20. Zrolowaną część ciasta ("wąż") posmarować dwukrotnie rozbełtanym jajkiem. 
  21. Ponacinać w poprzek ostrym nożem co ok. 5 cm. 
  22. Tortownicę umieścić na kawałku papieru do pieczenia (to zabezpieczy piekarnik przed zabrudzeniem przez ewentualnie wyciekający sok z wiśni). Wstawić ją (z papierem pod spodem) do piekarnika. Piec ciasto 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C, otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika, zamknąć i piec kolejne 15 minut. 
  23. Upieczone ciasto wyjąć z tortownicy na kratkę, by je ostudzić.




6 komentarzy:

  1. Wspaniały blog a ciasto jak znalazł zapraszam na blog

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tereso, bardzo dziękuję za uznanie :) Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Raz w życiu jadłam podobne :) ale wypróbowałam wczoraj Twój przepis i wyszło naprawdę super !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł na taki kształt zrodził się w mojej głowie samoistnie. Bardzo się cieszę, że smakowało :)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.