Na przepis na kwas truskawkowy natrafiłam kilka lat temu na blogu Hajduczek naturalnie. Autorka bloga dodała wtedy przepis do mojej akcji "W krainie miodem płynącej...". Przepis sobie zapisałam, by z niego skorzystać i oto nadeszła na to pora 😊 Wykorzystałam do niego resztkę zeszłorocznego miodu, by mieć miejsce na tegoroczny, a pszczoły w tym roku pracują nadzwyczaj energicznie. Kwas ma wyraźnie truskawkowy smak, jest lekko gazowany, więc może zastąpić lemoniadę idealną na tę porę roku. Wystarczą 3 dni, by cieszyć się tym wyjątkowym smakiem, bogatym w składniki probiotyczne.
Składniki ( na ok. 2 l kwasu):
1 kg truskawek
1,5 l miękkiej wody (przefiltrowanej i przegotowanej)
0,5 szklanki miodu
- Truskawki odszypułkować i umieścić w dużym (4 l) słoju.
- Miód rozpuścić w wodzie i dolać do truskawek.
- Słój przykryć nakrętką i leciutko zakręcić.
- Przynajmniej 3 razy w ciągu dnia energicznie mieszać słojem i nie dopuścić, by pojawiła się pleśń.
- Trzeciego dnia odcedzić płyn od owoców (będą miały zdecydowanie jaśniejszy kolor i paćkowatą konsystencję).
- Kwas przelać do plastikowych butelek i lekko je zakręcić. Przez cały czas przechowywania w lodówce pamiętać, by odkręcać butelki i wypuszczać z nich gaz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.