środa, 1 lipca 2020

Wegańskie gołąbki z soczewicą i ryżem

Młoda kapusta jest idealna do zrobienia gołąbków. W dzieciństwie ich nie znosiłam, a to za sprawą mięsa mielonego, którego nigdy nie lubiłam. Z czasem zaczęłam eksperymentować i okazało się, że wersje wegańskie najbardziej mi smakują. Poza tym jest to jedno z tych dań, które robi się w dużej ilości, a potem można zamrozić i przechować na "czarną godzinę". A ponieważ nie wiadomo, jak to będzie jesienią z pandemią, zaczynam gromadzić smaczne zapasy 😊😋 Z podanych proporcji wychodzi 7 wielgachnych gołąbków, ale można użyć mniejszych ilości i przygotować więcej sztuk.




Składniki:

kapusta
150 ml czerwonej soczewicy
150 ml ryżu jaśminowego
4 średnie pieczarki
cebula
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta kozieradki
łyżka sosu sojowego
łyżka sosu worcestershire
2 łyżeczki musztardy (użyłam rosyjskiej)
2 liście laurowe
gałązka rozmarynu
250 ml przecieru pomidorowego
olej do smażenia
sól
koperek

  1. Soczewicę i ryż płukać kilka razy, aż woda będzie przezroczysta.
  2. Ziarna zalać 500 ml wody i gotować do zniknięcia płynu. Potem przykryć pokrywką, odstawić na ok. 10 minut.
  3. W dużym garnku (musi zmieścić się w nim główka kapusty) zagotować wodę.
  4. Z kapusty usunąć głąb.
  5. Kapustę włożyć do wrzątku i od razu zmniejszyć moc palnika. Zaparzać kapustę, sukcesywnie wyjmując wierzchnie liście i odkładając je do sporą deskę do ostygnięcia.
  6. Pieczarki drobno pokroić.
  7. Na suchej patelni podgrzać paprykę w proszku, kozieradkę i pieprz ziołowy.
  8. Do przypraw dodać 2 łyżki oleju i obsmażyć na nim pieczarki.
  9. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do pieczarek i zeszklić.
  10. Soczewicę z ryżem wymieszać z zawartością patelni, musztardą, sosem worcestershire i sosem sojowym. Doprawić do smaku solą.
  11. Małym nożem odkroić zgrubiałą część liścia kapusty.
  12. Na grubszą stronę liścia wykładać farsz (ilość farszu zależy od wielkości liścia). Na farsz złożyć boki liścia i całość zwinąć, mocno dociskając farsz.
  13. Na patelni rozgrzać olej.
  14. Na oleju obsmażać gołąbki z obu stron. Ja lubię dobrze obsmażone, by miały zdecydowany kolor. To oczywiście kwestia gustu.
  15. Gołąbki przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe i rozmaryn.
  16. Zebrać smak z patelni, wlewając na nią ok. szklanki wody. Płyn przelać do gołąbków.
  17. Gołąbki z płynem z patelni i sosem pomidorowym gotować tak długo, aż kapusta stanie się miękka.
  18. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.