Młoda kapusta jest idealna do zrobienia gołąbków. W dzieciństwie ich nie znosiłam, a to za sprawą mięsa mielonego, którego nigdy nie lubiłam. Z czasem zaczęłam eksperymentować i okazało się, że wersje wegańskie najbardziej mi smakują. Poza tym jest to jedno z tych dań, które robi się w dużej ilości, a potem można zamrozić i przechować na "czarną godzinę". A ponieważ nie wiadomo, jak to będzie jesienią z pandemią, zaczynam gromadzić smaczne zapasy 😊😋 Z podanych proporcji wychodzi 7 wielgachnych gołąbków, ale można użyć mniejszych ilości i przygotować więcej sztuk.
Składniki:
kapusta
150 ml czerwonej soczewicy
150 ml ryżu jaśminowego
4 średnie pieczarki
cebula
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta kozieradki
łyżka sosu sojowego
łyżka sosu worcestershire
2 łyżeczki musztardy (użyłam rosyjskiej)
2 liście laurowe
gałązka rozmarynu
250 ml przecieru pomidorowego
olej do smażenia
sól
koperek
- Soczewicę i ryż płukać kilka razy, aż woda będzie przezroczysta.
- Ziarna zalać 500 ml wody i gotować do zniknięcia płynu. Potem przykryć pokrywką, odstawić na ok. 10 minut.
- W dużym garnku (musi zmieścić się w nim główka kapusty) zagotować wodę.
- Z kapusty usunąć głąb.
- Kapustę włożyć do wrzątku i od razu zmniejszyć moc palnika. Zaparzać kapustę, sukcesywnie wyjmując wierzchnie liście i odkładając je do sporą deskę do ostygnięcia.
- Pieczarki drobno pokroić.
- Na suchej patelni podgrzać paprykę w proszku, kozieradkę i pieprz ziołowy.
- Do przypraw dodać 2 łyżki oleju i obsmażyć na nim pieczarki.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do pieczarek i zeszklić.
- Soczewicę z ryżem wymieszać z zawartością patelni, musztardą, sosem worcestershire i sosem sojowym. Doprawić do smaku solą.
- Małym nożem odkroić zgrubiałą część liścia kapusty.
- Na grubszą stronę liścia wykładać farsz (ilość farszu zależy od wielkości liścia). Na farsz złożyć boki liścia i całość zwinąć, mocno dociskając farsz.
- Na patelni rozgrzać olej.
- Na oleju obsmażać gołąbki z obu stron. Ja lubię dobrze obsmażone, by miały zdecydowany kolor. To oczywiście kwestia gustu.
- Gołąbki przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe i rozmaryn.
- Zebrać smak z patelni, wlewając na nią ok. szklanki wody. Płyn przelać do gołąbków.
- Gołąbki z płynem z patelni i sosem pomidorowym gotować tak długo, aż kapusta stanie się miękka.
- Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.