Sympatycy współpracujący z Centrum Nauki Kopernik z pewnością znają szklanki przedstawione na zdjęciach. Miałam robić drink z truskawkowym DNA według przepisu zamieszczonego na szklankach, ale zapomniałam kupić kluczowy składnik 😌, więc zamiast drinka przygotowałam i prezentuję poniżej łatwy deser z truskawkami na koniec sezonu tych pysznych owoców. Jeśli tak jak ja nie lubicie konsystencji budyniu czy kisielu, możecie wykorzystać do zrobienia deserów kaszę jaglaną lub tapiokę w perełkach. Przyznaję, że tę drugą lubię szczególnie letnią porą z dodatkiem wszelakich owoców. Dziś kolejny pomysł na tapiokę z truskawkami (w ubiegłym roku zamieszczałam przepis na tapiokę z truskawkami i daktylami) w szybszej wersji i nadal bez dodatku cukru.
Składniki:
400 ml mleka
5 łyżek tapioki w małych kulkach
0,5 kg truskawek
łyżka miodu
- Mleko zagotować.
- Do gotującego się mleka dodać tapiokę. Gdy mleko ponownie zawrze, zmniejszyć moc palnika i gotować aż tapioka zrobi się nieco przejrzysta i szklista (normalnie jest matowa i biała) oraz przestanie chrzęścić w zębach. Trzeba pamiętać, aby całość cały czas mieszać, bo w przeciwnym razie mleko i tapioka będą przywierać do dna i zabarwiać na brązowo, co zniszczy wizualny efekt.
- Po ugotowaniu tapioki przykryć ją pokrywką o odstawić na ok. 10 minut. Potem odkryć i pozwolić nieco ostygnąć, choć temperatura deseru jest kwestią gustu.
- Truskawki odszypułkować i zmiksować ręcznym blenderem lub w malakserze.
- Truskawki posłodzić miodem.
- Do szklanek lub pucharków wyłożyć tapiokę, a na nią zmiksowane truskawki.
Mmm pyszności :)
OdpowiedzUsuńo, tak :)
UsuńWygląda fantastycznie !
OdpowiedzUsuńHmmm kto by nie chciał zjeść tego pychotctwa? :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuń