piątek, 10 lipca 2020

Perełkowy pudding z tapioki z truskawkami

Sympatycy współpracujący z Centrum Nauki Kopernik z pewnością znają szklanki przedstawione na zdjęciach. Miałam robić drink z truskawkowym DNA według przepisu zamieszczonego na szklankach, ale zapomniałam kupić kluczowy składnik 😌, więc zamiast drinka przygotowałam i prezentuję poniżej łatwy deser z truskawkami na koniec sezonu tych pysznych owoców. Jeśli tak jak ja nie lubicie konsystencji budyniu czy kisielu, możecie wykorzystać do zrobienia deserów kaszę jaglaną lub tapiokę w perełkach. Przyznaję, że tę drugą lubię szczególnie letnią porą z dodatkiem wszelakich owoców. Dziś kolejny pomysł na tapiokę z truskawkami (w ubiegłym roku zamieszczałam przepis na tapiokę z truskawkami i daktylami) w szybszej wersji i nadal bez dodatku cukru.




Składniki:
400 ml mleka
5 łyżek tapioki w małych kulkach
0,5 kg truskawek
łyżka miodu

  1. Mleko zagotować.
  2. Do gotującego się mleka dodać tapiokę. Gdy mleko ponownie zawrze, zmniejszyć moc palnika i gotować aż tapioka zrobi się nieco przejrzysta i szklista (normalnie jest matowa i biała) oraz przestanie chrzęścić w zębach. Trzeba pamiętać, aby całość cały czas mieszać, bo w przeciwnym razie mleko i tapioka będą przywierać do dna i zabarwiać na brązowo, co zniszczy wizualny efekt.
  3. Po ugotowaniu tapioki przykryć ją pokrywką o odstawić na ok. 10 minut. Potem odkryć i pozwolić nieco ostygnąć, choć temperatura deseru jest kwestią gustu.
  4. Truskawki odszypułkować i zmiksować ręcznym blenderem lub w malakserze.
  5. Truskawki posłodzić miodem.
  6. Do szklanek lub pucharków wyłożyć tapiokę, a na nią zmiksowane truskawki.





5 komentarzy:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.