niedziela, 23 października 2022

Serowe "żabie mordki"

Sezon na jabłka nie może się obyć bez ciasteczek, które w moich rodzinnych stronach nazywa się "żabimi mordkami" i które wpisały się w tradycję regionu. Tym razem zamiast śmietany dodałam drobno zmielony serek naturalny i muszę nieskromnie przyznać, że to był strzał w dziesiątkę 🎯🎯🎯 Ciastka nie tylko wyśmienicie smakowały, ale też dłużej utrzymywały świeżość.




Składniki:
0,5 kg mąki pszennej + mąka do podsypania 
2 jajka 
200 g masła 
łyżeczka proszku do pieczenia 
2 łyżeczki cukru 
2 serki naturalne drobno zmielone (w sumie 300 g)
3 jabłka z kolorową skórką 

  1. Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia i cukrem. 
  2. Do suchych składników dodać rozbełtane jajko i pokrojone na małe kawałki masło. Wymieszać, rozgniatając masło w palcach. 
  3. Stopniowo dodawać serki i wyrabiać ciasto do uzyskania gładkiej i plastycznej masy. 
  4. Odłożyć ciasto do lodówki, by nieco odpoczęło. 
  5. W tym czasie umyć jabłka, podzielić je na ćwiartki, potem na ósemki, a potem na plastry. 
  6. Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 3-5 mm. Szerokim kubkiem wykrawać w cieście krążki. 
  7. Na połowie każdego krążka położyć plaster jabłka skórką na zewnątrz i przykryć drugą połową krążka, zlepiając boki ciastka. 
  8. Tak uzyskane żabie mordki układać na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  9. Ciastka posmarować rozbełtanym jajkiem.
  10. Piec w temperaturze 200 stopni C. (pieczenie góra-dół) przez 30 minut.


-----
Podobne:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.