Sezon na jabłka nie może się obyć bez ciasteczek, które w moich rodzinnych stronach nazywa się "żabimi mordkami" i które wpisały się w tradycję regionu. Tym razem zamiast śmietany dodałam drobno zmielony serek naturalny i muszę nieskromnie przyznać, że to był strzał w dziesiątkę 🎯🎯🎯 Ciastka nie tylko wyśmienicie smakowały, ale też dłużej utrzymywały świeżość.
0,5 kg mąki pszennej + mąka do podsypania
2 jajka
200 g masła
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru
2 serki naturalne drobno zmielone (w sumie 300 g)
3 jabłka z kolorową skórką
- Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia i cukrem.
- Do suchych składników dodać rozbełtane jajko i pokrojone na małe kawałki masło. Wymieszać, rozgniatając masło w palcach.
- Stopniowo dodawać serki i wyrabiać ciasto do uzyskania gładkiej i plastycznej masy.
- Odłożyć ciasto do lodówki, by nieco odpoczęło.
- W tym czasie umyć jabłka, podzielić je na ćwiartki, potem na ósemki, a potem na plastry.
- Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 3-5 mm. Szerokim kubkiem wykrawać w cieście krążki.
- Na połowie każdego krążka położyć plaster jabłka skórką na zewnątrz i przykryć drugą połową krążka, zlepiając boki ciastka.
- Tak uzyskane żabie mordki układać na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciastka posmarować rozbełtanym jajkiem.
- Piec w temperaturze 200 stopni C. (pieczenie góra-dół) przez 30 minut.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.