Przeglądając ostatnio blog zauważyłam, że wśród chlebów na zakwasie nie ma do tej pory chleba słonecznikowego, który piekę najczęściej. Spieszę zatem z przepisem 😊 Używam najczęściej mąki orkiszowej, bo ma dużo przyswajalnego białka, ale można upiec go na mącę pszennej.
Składniki:
100 g słonecznika
100 g wody
100 g razowej mąki orkiszowej (typ 1850)
400 g mąki orkiszowej (typ 630) + mąka do posypania chleba
9 g soli
130 g zakwasu (u mnie orkiszowy)
ok. 330 g wody
- Na dwie godziny przed wyrabianiem chleba zalać słonecznik 100 g wody. Wymieszać i zostawić do wchłonięcia płynu przez ziarna.
- Obie mąki wymieszać ze sobą i solą.
- Do mąk dodać zakwas i słonecznik.
- Stopniowo dolewając wodę, wyrabiać ciasto drewnianą łyżką na jednolitą masę. Wyrabianie ciasta kończymy, gdy składniki połączą się.
- Odstawić na kwadrans. Po tym czasie ponownie wymieszać ciasto.
- Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kilka godzin (lub na noc).
- Ciasto uformować w okrągły bochenek i ułożyć na blasze (np. wyłożonej papierem do pieczenia) lub w naczyniu żaroodpornym (by zachować okrągły kształt chleba). Posypać delikatnie mąką. Odstawić na godzinę - dwie, po uprzednim przykryciu chleba wilgotną ściereczką.
- Chleb włożyć do piekarnika. Włączyć na 220 stopni C. i piec kwadrans. Potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 35-40 minut.
Po upieczeniu chleb powinien wydawać charakterystyczny głuchy dźwięk po postukaniu od spodu.
Chleb odstawić na kratkę do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.