Buraki czerwone to warzywa, które warto często jadać, nie tylko wtedy, gdy wybiera się dietę wegetariańską czy wegańską. Proponowana przeze mnie surówka jest bogata w smaku, ale przede wszystkim szybka w wykonaniu. Warto ją przygotować wcześniej, zanim przystąpi się do gotowania ziemniaków, kaszy czy ryżu na obiad, by smaki się przegryzły i warzywa zmiękły.
burak średniej wielkości
duża marchew
średnie jabłko
2 ogórki konserwowe
2 łyżki dobrego oleju (u mnie rzepakowy)
łyżka soku z limonki lub cytryny
szczypiorek z dymki
sól
pieprz
- Buraka i marchew obrać ze skórek.
- Na tarce o grubych oczkach zetrzeć buraka, jabłko, marchew i ogórki.
- Wszystko wymieszać z olejem i sokiem z limonki/cytryny. Posolić i popieprzyć do smaku. Odstawić na przynajmniej kwadrans.
- Tuż przed podaniem dodać dobro pokrojony szczypiorek z dymki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.