Ciasto siostry Anastazji o nazwie Kilimandżaro od dawna chciałam upiec, ale zawsze miałam obawy, że jest przy nim dużo pracy i trzeba mu poświęcić sporo czasu. Ostatnio jednak nabrałam na nie takiej ochoty, że nareszcie się zmobilizowałam 😊 A ponieważ mam co świętować, przygotowałam je w formie tortu. Od pewnego czasu preferuję pieczenie ciast w mniejszych ilościach. Nie inaczej jest i w przypadku torciku Kilimandżaro. W ten sposób nie ma kłopotu, że ciasto się znudzi i jakiś kawałek się zestarzeje. Zapraszam na pyszne i efektowne ciasto z jabłkami 😋
Składniki (na tortownicę o średnicy 18 cm):
Ciasto
4 jajka
160 g cukru
łyżeczka cukru z wanilią
szczypta soli
90 g mąki tortowej
25 g kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Masa jabłkowa
600 g jabłek (wzięłam antonówki)
łyżeczka masła
pół łyżeczki cynamonu
2-3 łyżki cukru
łyżeczka agaru
Masa biała
150 g mielonego twarogu
250 g gęstego jogurtu (użyłam greckiego)
4 łyżki cukru pudru
2 cytryny lub limonki
2 łyżeczki agaru
Dodatki
łyżeczka masła
łyżka kaszy manny
cukier puder
- Jabłka obrać i pokroić w małe kawałki.
- Jabłka wrzucić do garnka, wlać do niego ok. 100 ml wody. Całość prażyć pod przykryciem, by jabłka się rozpadły.
- Gdy masa zacznie przypominać mus z kawałkami owoców, dodać cukier, cynamon i agar. Gdy masa zacznie "pyrkać", podgrzewać jeszcze ok. 3 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Zdjąć garnek z masą z palnika, dodać masło. Dokładnie wymieszać i odstawić, by masa ostygła.
- Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a brzegi posmarować masłem i obsypać kaszą manną.
- Piekarnik włączyć na 180 stopni C.
- W misce odważyć mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
- Jajka wybić do dużej miski, dodać cukier, szczyptę soli i cukier z wanilią. Całość zmiksować na puszystą masę.
- Do masy jajecznej dodać olej. Zmiksować na niskich obrotach.
- Do masy przesiać suche składniki. Całość wymieszać łyżką lub rózgą.
- Przelać masę do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50 minut lub do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto wyjąć z formy na kratkę i pozostawić do ostygnięcia.
- Ser i jogurt zmiksować z cukrem pudrem.
- Wycisnąć sok z cytrusów i wlać go do małego garnka. Dodać agar. Całość pogotować ok. 3 minut, ciągle mieszając i jednocześnie rozbijając grudki agaru.
- Połowę masy cytrusowej dodać do jabłek, a drugą połowę do masy jogurtowej. Obie masy dokładnie wymieszać.
- Ciasto przeciąć na 3 warstwy, przy czym górna warstwa powinna być najcieńsza. Ja tego nie zrobiłam, więc potem było trudniej składać torcik.
- Na środku wewnętrznej warstwy ułożyć okrągłą miseczkę o ok. 3 cm mniejszej średnicy.
- Odciąć pierścień ciasta, obrysowując ciasto nożem wzdłuż brzegu miseczki.
- Na spodniej warstwie ciasta ułożyć pierścień.
- Do środka przełożyć masę jabłkową. Wyrównać powierzchnię.
- Na ciasto założyć obręcz tortownicy.
- Górną warstwę pokroić na 8 jednakowych wycinków.
- Część wycinków ułożyć wokół obręczy.
- Na masie jabłkowej ułożyć pozostały krążek ciasta. Przytrzymać nim ułożone wycinki ciasta.
- Wyłożyć masę jogurtową na środek tortu. Część masy podłożyć pod wycinki.
- Dookoła tortu ułożyć pozostałe wycinki ciasta. Równomiernie rozsmarować masę jogurtową, a następnie lekko docisnąć wszystkie wycinki ciasta, formując jednocześnie górną część tortu.
- Ja jeszcze na środek wyłożyłam trochę musu jabłkowego, ale nie jest to konieczne.
- Torcik wstawić do lodówki na kilka godzin.
- Wyjąć ciasto na kwadrans przed podaniem. Całość oprószyć cukrem pudrem.
fantastyczne, ja też spróbuję takie zrobić:)))
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńNie jest takie trudne do zrobienia, jak się początkowo wydaje. I naprawdę wyśmienicie smakuje :)
Wygląda obłędnie ! :D
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńTort wygląda bardzo apetycznie i super, że nie było potrzeby dodawania do niego żelatyny. Masa o odpowiedniej konsystencji powinna utrzymać się sama, szczególnie, że w przypadku tego tortu krem znajduje się w środku. Wygląda bardzo ładnie i na pewno świetnie smakuje!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńWygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊 Faktycznie jest przepyszny 😋
Usuń