czwartek, 30 maja 2024

Wegański gulasz ze szparagami

Dzisiejszy świąteczny czas sprzyja przygotowaniu pysznych posiłków, na które zwykle nie mam czasu. Mamy akurat końcówkę sezonu na szparagi, które bardzo lubię i zawsze z przyjemnością zjadam pod przeróżnymi postaciami. Dziś podałam je z kluskami w aromatycznym gulaszu.




Składniki:
pęczek szparagów (500 g)
4 grzyby suszone
słoik (300 ml) przecieru pomidorowego
łyżeczka suszonego estragonu
50 g kostki lub krajanki sojowej
sól
pieprz
olej do smażenia

  1. Odłamać twardsze końcówki szparagów.
  2. Twarde części obrać ze skórki.
  3. Szparagi pokroić na kawałki wielkości według uznania.
  4. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć na nim kawałki szparagów.
  5. Dodać połamane suszone grzyby.
  6. Do podsmażonych szparagów dolać ok. szklanki wody oraz kostkę sojową.
  7. Gdy szparagi zmiękną, dodać przecier pomidorowy i suszony estragon. Gotować, aż kostka sojowa zmięknie.
  8. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  9. Podawać z kaszą, ryżem, kluskami śląskimi, gnocchi lub kopytkami.




-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.