Uwielbiam jeść, gotować, pracować w ogrodzie i czytać. I o tym jest blog Weekendy w domu i ogrodzie prowadzony przez "Badylarkę", bo zdaniem niektórych wkładam do garów różne badyle, które uprawiam w ogródku lub znajduję na polach. Drogi Gościu, opublikowałam tu sporo przepisów na domowe pieczywo (bo od lat wolę samodzielnie upiec chleb), przetwory, zupy, dania główne, sałatki, słodkości i przekąski. Mam nadzieję, że znajdziesz tu coś dla siebie i będziesz tu chętnie zaglądał :)
Strony
▼
czwartek, 16 maja 2024
"Zielarnia nad Sekwaną" Liliany Fabisińskiej
Po lekturze "Werandy na Czarcim Cyplu" postanowiłam poprawić sobie wrażenia i przeczytać od razu ostatni tom serii "Jak pies z kotem", czyli "Zielarnię nad Sekwaną" Liliany Fabisińskiej.
"Weranda na Czarcim Cyplu" Liliany Fabisińskiej
Po niedawnej lekturze "Chłopca w pasiastej piżamie" potrzebowałam jakiejś luźnej i niewymagającej lektury. Ponieważ zaczęłam kiedyś cykl "Jak pies z kotem" Liliany Fabisińskiej, wypadało ją dokończyć i to zdecydowało o wyborze "Werandy na Czarcim Cyplu".
niedziela, 12 maja 2024
Wiosenna szakszuka
W ubiegłym tygodniu posadziłam sadzonki pomidorów, więc czas na robienie dla nich miejsca w piwnicy. Jeden ze słoików przecieru pomidorowego użyłam do zrobienia szakszuki - pysznego śniadania na bazie jajek gotowanych w pomidorach. Wybrałam typowo wiosenne dodatki i było przepysznie 😋😋😋
czwartek, 2 maja 2024
Sos miodowo-musztardowy np. do potraw z grilla
Sos miodowo-musztardowy gości na naszym stole od kilku lat przy każdej niemal posiadówce i za każdym razem, gdy przygotowujemy obiad z grilla. Jest dziecinnie łatwy, nie tylko dlatego że przepis dostałam od dziecka 😀😉 Świetnie nadaje się jako dressing do sałaty i jako sos do taco czy tortilli. Pasuje do serów i mięs.
Składniki:
poniedziałek, 29 kwietnia 2024
Wieloziarniste ciastka bez cukru i glutenu
Ostatnio praca zawodowa zdominowała moje życie. Niektóre wyzwania wcześniej sobie zaplanowałam, ale pojawiły się nowe, które okazały się niezwykle czaso i pracochłonne. Ratunkiem była oczywiście kawa, która swoim zapachem i smakiem sprawia, że dzień i obowiązki stają się nieco mniej męczące i wydają się realne do wykonania. Każdy wielbiciel tego smaku i aromatu znajdzie duży wybór kaw w sklepie Coffeedesk według swoich preferencji. A jak kawa, to oczywiście małe co nieco do niej 😋😋😋 Stąd pomysł na wieloziarniste ciastka, które mogą stać się osobnym posiłkiem na początek dnia. W ciastkach znalazło się podwójne espresso, które można zakupić w sklepie www.coffeedesk.pl i mnóstwo ziaren. Ciastka nie zawierają glutenu i cukru, więc można je jeść prawie bezkarnie 😉😃
Składniki (na 8 ciastek):
sobota, 27 kwietnia 2024
"Chłopiec w pasiastej piżamie" Johna Boyne'a
John Boyne pisze książki, które zostają we mnie na lata. Dlatego też Jego twórczość sobie dawkuję. "Chłopca w pasiastej piżamie" znałam do tej pory z amerykańsko-brytyjskiego filmu Marka Hermana z 2008 r. Książka powstała 2 lata wcześniej.
piątek, 12 kwietnia 2024
"Sąsiednie kolory" Jakuba Małeckiego
Po lekturze "Nikt nie idzie" Jakuba Małeckiego obiecałam sobie, że jeszcze kiedyś sięgnę po książkę tego pisarza. I tak się stało...
"Przysługa" Anny Karpińskiej
To moje drugie spotkanie z twórczością Anny Karpińskiej po "Odnajdę Cię"). Być może nie ostatnie. Książkę przeczytałam w lutym, ale dopiero teraz dzielę się swoim zdaniem o niej 😉😊
wtorek, 2 kwietnia 2024
Jak przesadzać anturium?
W założeniu powstawania tego bloga było m. in. publikowanie postów poradnikowych związanych z uprawą przeróżnych roślin. Jest ich kilka i zwykle wiążą się z roślinami w ogrodzie. Dziś o anturium, roślinie, które pojawiła się u nas w domu wiele wiele lat temu i której kwiat bardzo lubię, wbrew zdaniu jakie miały bohaterki niedawno przeczytanej "Pracowni dobrych myśli" Magdaleny Witkiewicz. Kwiatem jest zielony, żółty lub biały element (kolba) wystający ponad czerwone liście wabiące zapylacze.
"Pracownia dobrych myśli" Magdaleny Witkiewicz
Pogoda w miniony, świąteczny weekend tak przyjemnie nastrajała, że w wyborze lektury na ten czas kierowałam się głównie optymizmem. "Pracownia dobrych myśli" Magdaleny Witkiewicz nadała się do tego idealnie 😊
czwartek, 28 marca 2024
Pieczeń/pasztet z warzyw korzeniowych na Święta
Ostatnio dość często rzucały mi się w oczy różne pasztety przygotowywane przez blogerów i nie tylko z okazji zbliżających się Świąt, więc i ja postanowiłam upiec coś podobnego. W moim przypadku musi to być pieczeń wegetariańska. A że ostatnio znalazłam bardzo ładne warzywa korzeniowe, to właśnie one stały się podstawą pysznej i lekko słodkiej pieczeni, którą można podać na co dzień i od święta.
środa, 27 marca 2024
"Cuda i cudeńka" Agnieszki Olejnik
Po lekturze "Jestem żoną szejka" Laili Shukri musiałam jakoś ochłonąć od niepotrzebnych emocji, infantylnych postaci i słabego stylu pisarskiego. Dlatego sięgnęłam po książkę sprawdzonej polskiej pisarki - Agnieszki Olejnik.
poniedziałek, 25 marca 2024
"Jestem żoną szejka" Laili Shukri
Wiele lat temu przeczytałam książkę o kobiecie, która wyszła za Araba. Historia opisana w powieści tak mnie poruszyła, że nie chciałam później czytać podobnych pozycji, by nie przeżywać znów tego samego rozdarcia. A jednak "Jestem żoną szejka" tak długo czekała w biblioteczce, że pomyślałam, by tamte wspomnienia odczarować.
piątek, 22 marca 2024
Bezglutenowe pieczywo wieloziarniste z pomidorami i oliwkami
Po pierwszym upieczeniu pieczywa na twarogu nie byłam zadowolona z jego smaku, a jeszcze bardziej przeszkadzało mi w nim śluzowate siemię lniane. Jednak sam pomysł tak szybkiego pieczywa jest dla mnie zbawienny w niedzielne wieczory, gdy po podróży muszę przygotować pieczywo na kanapki w poniedziałek rano. Dlatego przygotowałam mieszankę ziaren, która bardziej mi odpowiada i dodałam do niej składniki o wyrazistym smaku. Zrezygnowałam z soli i spulchniacza. I w ciągu 70 minut uzyskałam charakterne pieczywo o chrupkiej skórce 😋
środa, 20 marca 2024
Pieczeń z brokułów i selera
niedziela, 17 marca 2024
Pieczywo bez mąki
Długo zwlekałam z przygotowaniem tego pieczywa, a namawiano mnie na nie jeszcze dłużej 😉W sieci krąży jako chleb bez mąki. Dla mnie to owszem pieczywo , ale jednak nie chleb. Czy smaczny? Pozostawiam indywidualnemu osądowi. Jedno jest pewne - ma niesamowicie chrupiącą skórkę i cudownie pachnie 😋
Składniki:
sobota, 2 marca 2024
Chleb na zakwasie z prażoną cebulką
Na chleb z prażoną cebulkę miałam chęć od dawna. Jednak towarzyszący mu posmak powodował, że nie mogłam się zdecydować na upieczenie. Pod koniec niedawno minionego urlopu uznałam, że to dobry czas i w domu zapachniało pysznym chlebem 😋
Chow mein z grzybami
Luty w tym roku dłuższy, a mimo to nie udało mi się wrzucić żadnego przepisu, choć nowe dania przygotowywałam i na szczęście je fotografowałam 😉😊 Dziś zapraszam na danie idealne na zimę. Szybko się robi, pysznie smakuje 😋 i zachęcająco wygląda na talerzu 🤩 dzięki przeróżnym kolorom. Zapraszam 😊
środa, 28 lutego 2024
"Tamta kobieta" Anny H. Niemczynow
Lubię czasem sięgnąć po niezobowiązujące lektury. Robię to dla relaksu i odreagowania codziennych obowiązków i zmagań w pracy. Stąd wybór "Tamtej kobiety" i pierwszego mojego spotkania z twórczością Anny Niemczynow.
sobota, 24 lutego 2024
"Cudowne lata" Valérie Perrin
Kiedyś słyszałam achy i ochy o książce "Życie Violette" Valérie Perrin. Gdy zobaczyłam nową książkę pisarki, postanowiłam poznać jej twórczość i sięgnęłam po "Cudowne lata", książkę, której polski wydawca zmienił tytuł z oryginalnego "Trois".
niedziela, 28 stycznia 2024
Wegańskie, bezglutenowe placki z brokuła
Nie lubię marnować warzyw, a nie przepadam za głąbem brokuła. Dlatego często wykorzystuję go do wykonania warzywnych placków. Podobnie było dziś, gdy na obiad podałam brokułowe placki w wersji wegańskiej i bez glutenu.
czwartek, 18 stycznia 2024
Wegańskie spaghetti bezglutenowe z boczniakami
Robiąc porządki w szafkach kuchennych trafiłam na puszkę spaghetti z serc palmowych. Kupiłam ją w zeszłym roku, by wypróbować składnik, z którym nigdy wcześniej nie miałam do czynienia. To roślinne i bezglutenowe spaghetti okazało się strzałem w dziesiątkę na szybki obiad 🎯Warto do niego dobrać dodatki o słodkawym smaku, by stłumić kwaskowaty i gorzkawy smak serc palmowych. Oprócz nich wykorzystałam boczniaki łosiowe z samodzielnej uprawy. Można oczywiście użyć boczniaków ostrygowych.
Składniki (na 2 porcje):