Życząc zdrowych, radosnych i szczęśliwych Świąt, zapraszam na pyszny pasztet z grochu. Pieczeń bardzo dobrze się kroi i się nie rozpada. Świetnie smakuje podany na pajdzie chleba na zakwasie z dodatkiem tartego chrzanu. Robi się go niewielkim nakładem pracy, co ważne w świątecznej gmatwaninie.
Składniki:
300 ml grochu połówkowego
2 ziemniaki
cebula
chili
2 jajka
4 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki mielonej kozieradki
pół łyżeczki mielonego kminku
łyżeczka suszonego estragonu
sól
pieprz
- Groch wypłukać w kilku wodach, a następnie zalać 600 ml wody i rozgotować.
- Groch się rozgotuje i woda odparuje, odstawić go do ostygnięcia.
- Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- W misce wymieszać groch, ziemniaki, cebulę, rozdrobnione chili, jajka, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Masę docisnąć do dna formy. Wyrównać powierzchnię.
- Formę wstawić do zimnego piekarnika.
- Ustawić temperaturę na 230 stopni i piec 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 40 minut.
- Po upieczeniu wyjąć pasztet z piekarnika. Pozbyć się papieru i studzić na kratce.
-----
Podobne:
O wow! Świetny pycha w smaku na pewno przepis zapisuję do zrobienia !
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Bardzo polecam!
Usuń