niedziela, 24 grudnia 2023

Pasztet z grochu

Życząc zdrowych, radosnych i szczęśliwych Świąt, zapraszam na pyszny pasztet z grochu. Pieczeń bardzo dobrze się kroi i się nie rozpada. Świetnie smakuje podany na pajdzie chleba na zakwasie z dodatkiem tartego chrzanu. Robi się go niewielkim nakładem pracy, co ważne w świątecznej gmatwaninie.




Składniki:

300 ml grochu połówkowego
2 ziemniaki
cebula
chili
2 jajka
4 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki mielonej kozieradki
pół łyżeczki mielonego kminku
łyżeczka suszonego estragonu
sól
pieprz

  1. Groch wypłukać w kilku wodach, a następnie zalać 600 ml wody i rozgotować.
  2. Groch się rozgotuje i woda odparuje, odstawić go do ostygnięcia.
  3. Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  4. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  5. W misce wymieszać groch, ziemniaki, cebulę, rozdrobnione chili, jajka, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.
  6. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Masę docisnąć do dna formy. Wyrównać powierzchnię.
  9. Formę wstawić do zimnego piekarnika.
  10. Ustawić temperaturę na 230 stopni i piec 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 40 minut.
  11. Po upieczeniu wyjąć pasztet z piekarnika. Pozbyć się papieru i studzić na kratce.



-----
Podobne:

2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.