Sałatka z pieczonych warzyw "chodziła" za mną od dłuższego czasu. Zawsze jednak piekłam warzywa trochę przy okazji, dorzucając blachę z nimi do piekarnika, w którym piekł się chleb. Nigdy zatem nie było ich wystarczająco dużo i były zjadane w przelocie jako przekąska. Któregoś razu jednak przygotowałam całą blachę warzyw i wiedziałam, że przynajmniej część uratuję, by zrobić tę sałatkę.
połowa dyni hokkaido
2 bataty
2 buraki czerwone
duża cebula
kawałek kalafiora
1 pietruszka
olej
6 liści kapusty pekińskiej
3 dymki
1 łyżeczka domowego pesto
4 łyżki dobrego oleju rzepakowego
3 łyżki octu jabłkowego
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
olej
- Warzywa obrać, pokroić na kawałki, polać solidnie olejem i piec 45 minut w temperaturze 210 stopni C. Odstawić do ostygnięcia.
- Cebulę pokrojoną w piórka dorzucić do warzyw na ostatnie 15 minut pieczenia.
- Kapustę pekińską poszatkować.
- Do kapusty dodać pesto, pokrojone pieczone warzywa i drobno pokrojoną dymkę.
- Olej, czosnek przepuszczony przez praskę i ocet umieścić w słoiczku i energicznie wymieszać.
- Warzywa polać winegretem.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.