czwartek, 28 grudnia 2023

Jesienna sałatka z pieczonych warzyw

Sałatka z pieczonych warzyw "chodziła" za mną od dłuższego czasu. Zawsze jednak piekłam warzywa trochę przy okazji, dorzucając blachę z nimi do piekarnika, w którym piekł się chleb. Nigdy zatem nie było ich wystarczająco dużo i były zjadane w przelocie jako przekąska. Któregoś razu jednak przygotowałam całą blachę warzyw i wiedziałam, że przynajmniej część uratuję, by zrobić tę sałatkę.




Składniki

połowa dyni hokkaido 
2 bataty 
2 buraki czerwone 
duża cebula 
kawałek kalafiora 
1 pietruszka olej 
 6 liści kapusty pekińskiej 
3 dymki 
1 łyżeczka domowego pesto 
4 łyżki dobrego oleju rzepakowego 
3 łyżki octu jabłkowego 
1 ząbek czosnku 
sól 
pieprz 
olej
  1. Warzywa obrać, pokroić na kawałki, polać solidnie olejem i piec 45 minut w temperaturze 210 stopni C. Odstawić do ostygnięcia. 
  2. Cebulę pokrojoną w piórka dorzucić do warzyw na ostatnie 15 minut pieczenia. 
  3. Kapustę pekińską poszatkować. 
  4. Do kapusty dodać pesto, pokrojone pieczone warzywa i drobno pokrojoną dymkę. 
  5. Olej, czosnek przepuszczony przez praskę i ocet umieścić w słoiczku i energicznie wymieszać. 
  6. Warzywa polać winegretem. 
  7. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.
-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.