Przepisów na różne rodzaje placki z cukinii opublikowałam tu już kilka. Dziś zapraszam na połączenie tego uniwersalnego warzywa z pomarańczową soczewicą. Użyłam moich ulubionych aromatycznych przypraw. Placki nadają się też do burgerów.
200 ml czerwonej soczewicy
mała cukinia
jajko
pół cebuli
2 ząbki czosnku
łyżeczka posiekanego świeżego estragonu
pół łyżeczki mielonego kminku
szczypta mielonej kozieradki
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
4-6 łyżek bułki tartej
sól
pieprz
olej do smażenia
- Soczewicę wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami.
- Soczewicę zalać 350 ml wody i gotować do zniknięcia płynu. Zdjąć z palnika, przykryć pokrywką i odstawić, by nieco ostygła.
- Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać połową łyżeczki soli, wymieszać i przełożyć na sito. Odstawić na ok. kwadrans.
- Do soczewicy dodać odciśniętą cukinię, jajko, bułkę tartą, cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę,
- Dodać resztę przypraw, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Nabierać czubatą łyżkę masy na dłoń i formować okrągłe placki.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.