Cukinia w warzywniku puszcza na razie pierwsze liście, ale w warzywniaku można już kupić młode owoce. Ja je bardzo lubię, a od czasu gdy w pensjonacie w Brennej podano mi przepyszną panierowaną cukinię, przestałam rozbijać ją tłuczkiem i smażyć jak klasyczne schabowe. Grunt to właściwe doprawienie cukinii i do tego ulubiony sposób na panierkę. U mnie ostatnio wróciła do łąsk panierka z serem dojrzewającym nadająca niepowtarzalnego smaku i chrupkości. Zapraszam 😊 Tak przygotowana cukinia może być elementem dania głównego lub przekąską.
Składniki:
młoda cukinia
sól
czosnek granulowany
ostra papryka w proszku
jajko
bułka tarta
twardy ser długodojrzewający (np. Bursztyn, Rubin, Grana Padano, parmezan)
tłuszcz do smażenia
- Cukinię przekroić wzdłuż na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę przekroić w poprzek w połowie.
- Miąższ cukinii posypać solą, ostrą papryką i czosnkiem granulowanym. Odstawić na ok. 5 minut.
- W miseczce rozbełtać jajko.
- Ser i bułkę tartą wymieszać w proporcjach 1 : 3 (na średnią cukinię wystarczy łyżka tartego sera na 3 płaskie łyżki bułki tartej).
- Kawałki cukinii obtaczać w jajku, a potem w mieszance sera i bułki.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich trzech stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.