Z rabarbaru można korzystać od wczesnej wiosny do jesieni, ale mam wrażenie, że o tej porze roku smakuje najlepiej. Może dlatego że owoce z poprzedniego sezonu już się skończyły, a tych z nowego sezonu jeszcze nie ma. Dziś zapraszam na placki z rabarbarem wzorowane przepisem na klasyczne placki z jabłkami. Ci z Was, którzy zaglądają tu regularnie, wiedzą, że bardzo lubię połączenie smaku słodkiego z kwaśnym, ale tak, by słodycz nie była zbyt intensywna. Jeśli wolicie bardziej słodkiej potrawy, dosypcie większą ilość cukru.
Składniki (na 6 placków z patelni o średnicy 16 cm):
100 g rabarbaru
125 g mąki orkiszowej typ 1850
2 łyżeczki cukru trzcinowego (jeśli ktoś lubi słodko, powinien dosypać więcej)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
łyżka spirytusu
150 ml mleka
80 ml wody
2 łyżki oleju do smażenia
- Rabarbar dokładnie umyć, obrać ze skórki, jeśli trzeba i pokroić w drobne kawałki.
- W misce wymieszać mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać rozbełtane jajka, a następnie mleko, wodę, olej i spirytus. Wszystko dokładnie wymieszać rózgą.
- Na koniec dodać pokrojony rabarbar. Wymieszać.
- Placki smażyć po obu stronach na suchej patelni na palniku o średniej mocy. Podczas smażenia po drugiej stronie warto lekko dociskać placki, by usmażyły się pomiędzy kawałkami rabarbaru.
- Podawać gorące. Można posypać cukrem pudrem.
Z masłem orzechowym muszą być pyszne <3
OdpowiedzUsuń