Precle bawarskie bardzo lubię, do tego stopnia, że - mam wrażenie - byłam kiedyś od nich uzależniona 😉 Teraz pójście na zakupy jest niemal świętem, więc postanowiłam upiec je u siebie. Moje nie mają tak intensywnego koloru jak te ze sklepu, ale wyszły równie pyszne 😋
Składniki (8 szt.):
Ciasto
250 ml wody
390 g (3 szklanki) mąki
16 g drożdży
płaska łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli + łyżka wody
Dodatki
3 łyżki sody oczyszczonej + 0,8 l wody
małe jajko + 2 łyżki wody
sól gruboziarnista
- Drożdże rozkruszyć do miski,dodać mąkę i cukier. Wymieszać.
- Do suchych składników wlać wodę. Wyrobić do połączenia składników.
- Sól rozpuścić w łyżce wody. Dolać do ciasta.
- Wyrobić na gładką, nieklejącą się masę.
- Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę lub dłużej, by ciasto zwiększyło swoją objętość.
- Ciasto wyjąć na blat roboczy. Ponownie zagnieść, by je odgazować.
- Uformować kulę i podzielić ją na 8 części.
- Włączyć piekarnik na 250 stopni C, funkcja - pieczenie góra/dół.
- Każdy kawałek zrolować na długi (prawie 60 cm) walec.
- Końcówki skręcić i skleić w formie precla.
- W szerokim garnku zagotować wodę i wsypać sodę. Wymieszać, by soda się rozpuściła.
- Wrzucać pojedynczo precle do garnka, obgotować każdy ok. 15 sekund .
- Obgotowane precle wykładać szumówką na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Precle posmarować jajkiem rozbełtanym z dwiema łyżkami wody.
- Posypać grubą solą.
- Piec 10-14 minut. Następnym razem upiekę je na wyższej półce piekarnika.
Rozumiem, że piszesz o szklance, która ma pojemność mniejszą, niż 250 ml? W takiej 250 ml mieści się 150 - 160 gramów mąki pszennej.
OdpowiedzUsuńtak; dlatego że teraz szklanka szklance nierówna, podaję w swoich przepisach masę lub objętość w litrach
UsuńRozumiem. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń