Mąka teff to mąka z miłki (trawy) abisyńskiej, znanego od tysięcy lat zboża afrykańskiego, szczególnie popularnego w Etiopii. Jest naturalnie bezglutenowa. Zawiera wiele cennych składników: żelazo, magnez i wapń, a także witaminy z grupy B i błonnik. Ma lekko gorzki smak, a potrawy z nią nabierają brunatnej barwy. Swoje pierwsze doświadczenie z nią postanowiłam rozpocząć od przygotowania naleśników. W planach mam jeszcze upieczenie chleba na zakwasie.
250 ml mąki teff
3 jajka
150 ml mleka
150 ml wody
szczypta soli
2,5 łyżki oleju
- Mąkę wymieszać z jajkami, solą, mlekiem i wodą. Odstawić na ok. kwadrans do napęcznienia mąki teff.
- Patelnię posmarować lekko olejem. Usmażyć na niej pierwsze 2 naleśniki.
- Do reszty ciasta dodać 2 łyżki oleju i smażyć kolejne naleśniki.
Naleśniki można spożyć na słodko z dżemem lub konfiturą. Ja swoje zwinęłam z żółtym serem, cebulą, pieczarkami i ogórkiem konserwowym.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.