Strony

poniedziałek, 24 czerwca 2019

Pudding truskawkowo-daktylowy z tapioki

Wiosenne lub letnie owoce są dla mnie co roku pretekstem do przygotowania puddingów z tapioki. Budyniów i kisieli z torebek nie znoszę od dzieciństwa, ale takie zrobione domowym sposobem z niezwykle wdzięcznych perełek, naprawdę mi smakują. Polecam, nie tylko tym, którzy cierpią na nietolerancję glutenu 😊 Tym razem przygotowałam pudding z kończących się właśnie truskawek. W deserze nie ma zwykłego cukru. Zastąpiłam go świeżymi daktylami.




Składniki (na 4 porcje):


0,5 kg truskawek + kilka do ozdoby
12 świeżych daktyli
0,5 litra mleka
6 łyżek tapioki w perełkach
4 łyżeczki chia


  1. Truskawki odszypułkować i dobrze wypłukać.
  2. Truskawki zmiksować na pulpę za pomocą blendera. Przelać do garnka.
  3. Z daktyli wyjąć pestki. Owoce zmiksować na pulpę za pomocą blendera.
  4. Truskawki podgrzać na palniku o małej mocy. Pilnować, by się nie pojawiła piana. Gdy zacznie się tworzyć, zdjąć garnek z palnika.
  5. W innym garnku zagotować mleko.
  6. Do gotującego się mleka dodać perełki tapioki. Gotować do miękkości (tapioka straci wtedy biały kolor i stanie się przezroczysta), mieszając na początku id czasu do czasu, a potem często.
  7. Do truskawek dodać czubatą łyżkę pulpy daktylowej. Dokładnie wymieszać.
  8. Do tapioki dodać resztę daktyli i dokładnie wymieszać.
  9. Do pucharków wsypać po łyżeczce chia i dodać pulpę truskawkową. Wymieszać. Nie trzeba się przejmować, że pobrudzą się przy tym ścianki pucharków, bo dodając tapiokę, część truskawkowa się podniesie.
  10. Do pucharków dodać tapiokę.
Deser można podawać na ciepło lub schłodzony.
W przypadku podawania schłodzonego puddingu, wyjąć go z lodówki na kwadrans przed kosztowaniem. Wtedy deser będzie smaczniejszy i bardziej aromatyczny.
Przed podaniem udekorować cząstkami truskawek i listkami mięty.






Orzeźwiające desery, koktajle i napoje


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.