W ubiegłym tygodniu na koncie facebook zapowiadałam, że połączę ogórki, pomidory i fasolkę w kolejnej sałatce na zimę. O smaku sałatki decyduje tak naprawdę pulpa pomidorowa, więc warto do niej wybrać smaczne i dojrzałe owoce. W sałatce nie ma octu, by zimą było coś łagodniejszego w smaku do szybko przygotowywanego obiadu. Jeśli podczas zalewania warzyw zostanie trochę pulpy, można ją zawekować, by mieć zimą gotowy sos do makaronu lub zapiekanek. W warzywniku dojrzewają kolejne warzywa, więc wkrótce pojawi się kolejny przepis na warzywny przetwór, prawdopodobnie będzie nim sos z kawałkami warzyw 😉
Składniki (na 8 słoików 350 ml):
2 kg ogórków
60 dag fasolki szparagowej (u mnie zielona)
2 kg pomidorów słodkie jabłko mała papryka (u mnie biała)
łyżka soli
łyżka cukru
łyżeczka ostrej papryki
ząbek czosnku na słoik
- Odkroić końcówki ogórków, a resztę pokroić na plastry grubości ok. 2 mm.
- Ogórki zasypać cukrem, solą i ostrą papryką. Wymieszać i odstawić na czas przygotowania reszty składników.
- Pomidory obrać ze skórki i pozbawić stwardniałych piętek.
- Pomidory pokroić na kawałki i wrzucić do garnka o grubym dnie. Przykryć i gotować.
- W czasie gotowania pomidorów dorzucić pokrojone na drobno paprykę oraz jabłko.
- Całość gotować, aż jabłko zacznie być miękkie. Zestawić z palnika i odstawić dla lekkiego ostudzenia. Potem zblendować.
- Fasolkę obrać, opłukać i zblanszować w osolonym wrzątku (wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok. 2 minut od momentu ponownego zawrzenia wody) i odcedzić na durszlaku.
- Dorzucić fasolkę do ogórków i delikatnie wymieszać.
- Na dno słoika wrzucić przekrojony ząbek czosnku.
- Do słoików wkładać ogórki z fasolką. Nie upychać zbyt mocno.
- Zalewę z ogórków rozdzielić do poszczególnych słoików.
- Sałatkę w słoikach zalać pomidorową pulpą. Może się okazać, że plastry ogórków będą uniemożliwiać spływanie pomidorowej pulpy, więc warto wykorzystać rączkę łyżeczki, by je odchylać i pulpa mogła swobodnie spływać.
- Jeśli zostanie trochę pulpy można ją wlać do słoika, dorzucić ząbek czosnku i pasteryzować razem z sałatką.
- Słoiki pasteryzować ok. 5-7 minut.
- Wyjąć słoiki z pasteryzacji i ustawić na 5 minut do góry dnem. Potem je odwrócić i pozwolić, by ostygły.
- Przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.
Jeśli masz ciekawe przepisy na przetwory z owoców, warzyw, ziół lub grzybów i chcesz się nimi podzielić, zapraszam do udziału w piątej edycji akcji kulinarnej "Róbmy przetwory!". Szczegóły po kliknięciu na baner niżej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.