Dzisiejsza zapiekanka to z jednej strony sposób na cukinię, która rośnie jak szalona, a z drugiej strony sposób na wykorzystanie resztek z lodówki i czerstwego pieczywa. Dodatek świeżych ziół nadaje zapiekance letniego posmaku, a sery - konieczny efekt ciągnięcia.
Składniki (na 4 porcje przygotowywane w keksówce o długości 30 cm):
resztka czerstwego pieczywa (użyłam 12 kromek)
2 cukinie
2-3 ogórki kiszone
cebula
słoik sosu pomidorowego lub warzywnego domowej roboty
4 plastry żółtego sera
mozzarella
4 gałązki majeranku
4 gałązki bazylii
- Pieczywo pokroić na kromki, cukinie pokroić na plastry, ogórki w kostkę, a cebulę w piórka.
- Wyłożyć dno keksówki chlebem.
- Na chlebie ułożyć 2 plastry sera, plastry cukinii, posypać je połową cebuli i listkami bazylii.
- Ułożyć kolejną warstwę chleba, a na niej 2 plastry sera, ogórki, resztę cebuli i listki majeranku.
- Przykryć ostatnimi kromkami chleba.
- Całość zalać sosem pomidorowym lub warzywnym.
- Wstawić do piekarnika, włączyć go na 200 stopni C. (pieczenie góra/dół) i piec 30 minut.
- Na wierzch ułożyć mozzarellę pokrojoną w plastry i zapiekać jeszcze 7 minut, włączając funkcję grill.
Zapiekanka świetnie smakuje następnego dnia po odsmażeniu porcji na patelni.
O rany, ale świetne danie!
OdpowiedzUsuńDo tego smaczne i szybkie :)
Usuń