Od kilku tygodni internet obiegają zdjęcia różnych wypieków w formie żebrowanej dyni. Mnie też ten kształt zaintrygował i postanowiłam go wykorzystać. Nie byłabym sobą, gdybym nie upiekła w tym kształcie chleba. W moim domu króluje chleb na zakwasie, a to prawdziwe wyzwanie dla uformowania bochenka, bo ciasto na zakwasie rośnie dłużej i inaczej niż na drożdżach. Trzeba było zapanować nad kształtem i odpowiednią wysokością. Udało się i bez fałszywej skromności mogę napisać, że jestem dumna z wymyślenia i opracowania tego przepisu. Polecam spróbować u siebie.
Składniki:
70 g aktywnego zakwasu (u mnie orkiszowy)
470 g mąki orkiszowej typ 630
10 g soli (może się wydawać dużo na tę ilość mąki, ale trzeba pamiętać o zrównoważeniu smaku słodkiej dyni)
250 g musu z pieczonej dyni
130 ml wody
olej do smażenia
- Mąkę wymieszać z zakwasem i musem dyniowym za pomocą drewnianej łyżki.
- Stopniowo dolewając wodę, wyrabiać ciasto, by miało jednolity kolor. Wyrabiałam ręcznie.
- Na koniec dodać sól i wyrobić ciasto.
- Odstawić na kwadrans dla tzw. autolizy.
- Wyrabiać ciasto ponownie ok. 2 minut.
- Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na całą noc (8 godzin) do wyrastania.
- Następnego dnia rękoma natartymi olejem uformować kulę. Ułożyć ją na czterech sznurkach rozłożonych promieniście. Końce sznurków związać na górze kuli, formując żebrowania jak u dyni.
- Odstawić chleb pod przykryciem na ok. 20 minut.
- W tym czasie nagrzać piekarnik do 220 stopni C. z parą.
- Piec 15 minut z parą w temperaturze 220 stopni. Następnie uchylić drzwiczki piekarnika, by pozbyć się pary i w tym czasie pozbyć się sznurków oraz dwukrotnie posmarować chleb wodą (wtedy skórka będzie błyszcząca).
- Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 190 stopni C. i piec jeszcze 40 minut.
- Wyłączyć piekarnik i po 10 minutach wyjąć chleb na kratkę. Powinien dawać charakterystyczny, głuchy dźwięk po postukaniu bochenka od spodu.
Nie ma jak domowy chleb na zakwasie! Bardzo podoba mi się taka dyniowata forma chleba :). Gratuluję sznurkowego pomysłu! Serdecznie pozdrawiam. A.
OdpowiedzUsuńSznurkowy pomysł jest z internetu ;) Wszystkie jednak przepisy, jaki znalazłam dotyczyły wypieków na drożdżach.
Usuń