Strony

środa, 19 lutego 2020

Wegetariańskie pierożki à la coxinhas

Coxinhas to brazylijskie pierożki (ze względu na panierkę niektórzy nazywają je krokietami) przyrządzanie na bazie bulionu z farszem z kurczaka i serka oraz wyglądem przypominające łezkę lub podudzie (nóżkę) kurczaka. Kształt i wygląd od dawna mnie fascynowały i postanowiłam zrobić u siebie, ale w wydaniu wegetariańskim. Pracy przy nich sporo, jak to przy pierogach, ale klei się zdecydowanie łatwiej i szybciej. Potem zostaje jeszcze panierowanie i smażenie, żeby na koniec dostać stos pysznych i chrupiących coxinhas. Mogą być daniem głównym albo przekąską z okazji Tłustego Czwartku czy ostatków. Bo kto powiedział, że w te dni Polacy mają się objadać słodkościami? 😉 




Składniki (na ok. 50 pierożków):

Farsz
200 ml soczewicy wymieszałam czerwoną z zieloną w stosunku 1:1)
300 ml wrzątku
łyżka masła
pół cebuli
pół łyżeczki kozieradki
sól
pieprz
3 gałązki natki pietruszki
3 "trójkąciki" serka topionego

Bulion
3 marchewki
pół pietruszki
ćwiartka selera
mała cebula
pół łyżeczki kozieradki
łyżeczka suszonego lubczyku
suszona papryczka
sól

Ciasto
600 ml bulionu
2 łyżki masła
600 ml mąki pszennej uniwersalnej + mąka do podsypania
2 żółtka

Dodatki
jajko
2 białka
bułka tarta
ok. 700 ml oleju do smażenia
ewentualnie: sos pomidorowy



  1. Soczewice dobrze wypłukać. Zalać 300 ml wrzątku i gotować do zniknięcia płynu.
  2. Do gorącej soczewicy dodać masło, kozieradkę, odrobinę soli i pieprz. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia.
  3. Warzywa na bulion obrać i zalać 800 ml wody. Gotować do miękkości warzyw. Potem warzywa można przeznaczyć na sałatkę jarzynową. Sam bulion dobrze doprawić solą.
  4. Do 600 ml gotującego się bulionu dodać 600 ml mąki. Podgrzewać, cały czas mieszając. Gdy mąka będzie dokładnie wymieszana, zdjąć z palnika i odstawić do ostudzenia.
  5. Do farszu dodać drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku solą czy pieprzem.
  6. Do ciasta dodać 2 żółtka i dokładnie wyrobić masę na coxinhas, ewentualnie dosypując mąkę.
  7. Ciasto podzielić na dwie części. Obie rozwałkować na grubość ok. pół centymetra, podsypując obficie mąką. Szklanką wykrawać krążki. Resztki ciasta ponownie wyrabiać, wałkować i wycinać krążki.
  8. Na środek każdego krążka wykładać ok. połowy łyżeczki farszu i odrobinę serka topionego. Krążki zlepiać, formując je w kształt łzy lub pałki kurczaka. Ponieważ ciasto jest klejące, wygodnie jest zlepiać je wilgotnymi dłońmi.
  9. Układać pierożki na kuchennej ściereczce.
  10. W miseczce rozbełtać białka z jajkiem.
  11. Na talerzyk wysypać bułkę tartą.
  12. Pierożki zanurzać w jajku i obtaczać w bułce tartej.
  13. Smażyć na złoty kolor w głębokim, mocno rozgrzanym oleju, często odwracając pierożki.
  14. Wykładać na ręcznik papierowy dla odsączenia z tłuszczu.
  15. Podawać z dowolną surówką lub jako przekąskę z dodatkiem sosu pomidorowego.
  16. Coxinhas można przygotować wcześniej, a przed podaniem trzymać w lekko nagrzanym piekarniku.





Jeśli masz ciekawy przepis z wykorzystaniem nasion roślin strączkowych i chcesz się nim podzielić, dołącz do czwartej edycji mojej akcji kulinarnej. Szczegóły po kliknięciu na poniższy baner.

https://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2020/01/nasiona-roslin-straczkowych-na-talerzu.html


Nasiona roślin strączkowych na talerzu. Edycja 4.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.