Strony

poniedziałek, 27 kwietnia 2020

Precle w kwietniowej piekarni

Od dawna myślałam o upieczeniu domowych precli. Nigdy tego nie robiłam, choć za preclami przepadam (szczególnie bawarskimi). Z przyjemnością zatem dołączyłam do grupy wypiekającej wspólnie raz w miesiącu w piekarni Amber, która na kwiecień zaproponowała pieczenie precli właśnie.




Składniki (na 8 precli):


oryginalny przepis  Salt&Baker.

1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
2,25 łyżeczki drożdży instant
2,5 szklanki mąki uniwersalnej
1 łyżeczka soli
1 łyżka niesolonego, miękkiego masła

łyżka oleju o uniwersalnym zapachu
sól gruboziarnista

1 1/2 szklanki wody
3 łyżki sody oczyszczonej

  1. W misce wymieszaj ciepłą wodę, cukier i drożdże. Pozostaw tę mieszaninę na 5 minut.
  2. Po 5 minutach dodaj 1 szklankę mąki, sól i masło. Mieszaj do połączenia składników.
  3. Dodaj pozostałą mąkę. Wyrabiaj ciasto przez 5-6 minut na niskiej i średniej prędkości. Ciasto będzie miękkie i gładkie. 
  4. Lekko posmaruj olejem dużą miskę, włóż ciasto do miski (odwróć , aby wierzch był lekko pokryty olejem), a następnie przykryj miskę wilgotną ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  5. Kiedy ciasto jest prawie gotowe, zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, zestaw wodę z ognia. Dodaj sodę oczyszczoną i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Przenieś mieszaninę wody i sody do płaskiego naczynia (bez ewentualnego osadu!). Odstaw mieszaninę na bok do ostygnięcia.
  6. Rozgrzej piekarnik do 240 st C. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
  7. Przenieś ciasto na precle na czystą powierzchnię roboczą. 
  8. Podziel ciasto na 8 równych kawałków. Uformuj je w kule dłońmi posmarowanymi olejem.
  9. Każdy kawałek zwałkuj na wałki o długości 28 cm. Uformuj wałki w kształt precla (zdjęcie obok).
  10. Umieść 2-3 precle w kąpieli z sodą. Polej łyżkę mieszanki na każdy precel. Pozostaw precle w kąpieli na 2 minuty. Po 2 minutach przenieś precle do przygotowanej blachy do pieczenia.
  11. Zanurzaj po kolei wszystkie precle w wodzie z sodą. Posyp je gruboziarnistą solą.
  12. Pozostaw precle na blasze do pieczenia przez 10 minut. 
  13. Piecz przez 8-9 minut lub do złotego koloru. 
  14. Wyjmij z piekarnika i ewentualnie posmaruj każdy stopionym masłem.




Precle na pewno będę piec wielokrotnie, bo się okazują łatwym i przyjemnym wypiekiem, więc uwagi na przyszłość:

  • zmniejszyć odrobinę ilość wody do ciasta
  • zdecydowanie zmniejszyć ilość sody, bo taka ilość nie rozpuszcza się w 1,5 szkl. wody (rozpuszczalność sody 100 g na 1 litr wody)
  • pozbyć się ewentualnego osadu z sody, by surowe precle jej nie wchłaniały (są wtedy niesmaczne)
  • sól do posypania jest zbyteczna




Precle wspólnie wypiekali autorzy blogów:

Akacjowy blog
Gotuj zdrowo kolorowo
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moja akademia smaku
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Weekendy w domu i ogrodzie
Zacisze kuchenne


14 komentarzy:

  1. Wspólne pieczenie jest super. Twoje precle są idealne.
    Do następnej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuję za wspólne pieczenie!
    Dla mnie nie ma minusów tego przepisu. Moje precle upiekły się zgodnie z nim wyjątkowo pysznie.
    Sól moim zdaniem bardzo urozmaica smak. Wykorzystałąm też inne dodatki.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. De gustibus non est disputandum.
      Jednakowoż w przepisie jest zdecydowanie za dużo sody, która negatywnie wpływa nie tylko na smak, ale również na samo ciasto po upieczeniu, bo soda chłonie wilgoć, a że jest jej zbyt dużo, to precle po 10 minutach są mokre od spodu. Żałuję, że zaufałam przepisowi i nie wykorzystałam swojej wiedzy na temat rozpuszczalności sody (w proponowanej ilości wody taka ilość sody po prostu się nie rozpuści). Precle zjadłam, ale w czwartek piekę ponownie ze wskazówkami, o których napisałam, by cieszyć się lepszym smakiem :)

      Usuń
  3. Precle jak z obrazka, milo było piec razem

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wyglądają Twoje precle i jestem pewien, że czwartkowe też będą smaczne. Do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję Guciu za miłe słowa i wspólne wypiekanie :)

      Usuń
  5. Wyglądają świetnie. Jestem ciekawa jak wyjdą po wprowadzonych zmianach. koniecznie napisz o tym. Pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje precle według tego przepisu wyszły bardzo smaczne.
    Konsystencja ciasta była idealna, nie zauważyłam też, żeby precle były mokre od spodu.
    Dziękuję za wspólne pieczenie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam je w sobotę przy wilgotności powietrza 65%. Może u Ciebie była mniejsza i dlatego nie zauważyłaś efektu higroskopijności sody.

      Usuń
  7. Pysznie nam się wypiekły się te precle :-) Dziękuje za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudne Twoje precle, ja nie miałam problemów z rozpuszczeniem sody i na moje to nie wpłynęło. Do następnego wypiekania.

    OdpowiedzUsuń
  9. Twoje bardzo ładnie upieczone.
    Ciekawa jestem tych czwartkowych, ale sól u mnie obowiązkowa jednak :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak oczy cieszą. Cudowne. I ja do bawarskich mam słabość☺️

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.