Strony

niedziela, 3 maja 2020

Ciasto z rabarbarem i domową pianką budyniową

Maj to idealny czas na rabarbar. Kończą się zapasy owoców jesiennych, nie ma jeszcze truskawek, borówek i innych owoców jagodowych. Zostaje zatem rabarbar, który - systematycznie podlewany - wypuszcza kolejne liście z jadalnymi ogonkami liściowymi. Upiekłam już sporo ciast z rabarbarem. Najbardziej smakuje mi on ze słodkimi ciastami kruchymi, bo lubię na języku kontrast słodkiego ciasta i kwaśnego rabarbaru. Ostatnio przypomniałam sobie weselne ciasta z lat 80-tych i 90-tych - z pianą z białek o konsystencji pianki. I za sprawą podrzuconego mi ostatnio rabarbaru (B. - dziękuję 😊) postanowiłam wrócić kulinarnie do tamtych czasów.




Składniki (na blachę o wymiarach (34 x 20) cm):

Ciasto
300 g mąki pszennej uniwersalnej
100 g krupczatki
3 łyżeczki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
100 g masła
4 żółtka

Pianka budyniowa
4 białka
szczypta soli
85 g cukru
12 g cukru waniliowego
44 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
80 ml oleju

200 g rabarbaru


  1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Piekarnik nastawić na 200 stopni C. (pieczenie góra/dół).
  3. Suche składniki ciasta wymieszać ze sobą.
  4. Do suchych składników dodać masło pokrojone na kawałki. wymieszać.
  5. Białka oddzielić od żółtek.
  6. Żółtka dodać do ciasta. Wyrobić dokładnie na gładką masę.
  7. Ciasto podzielić na trzy równe części. Jedną z nich włożyć do woreczka, a potem do lodówki.
  8. Dwie pozostałe zetrzeć na tarce o grubych oczkach wprost do formy. Ciasto równo rozprowadzić, lekko docisnąć do dna.
  9. Wstawić blachę do piekarnika i piec 15 minut.
  10. Rabarbar wypłukać, obrać i pokroić w drobną kostkę.
  11. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
  12. Do piany dodać oba cukry i ponownie zmiksować na sztywno.
  13. Do piany dodać mieszankę mąki pszennej i ziemniaczanej. Delikatnie wymieszać.
  14. Miksując na drobnych obrotach, dolewać cienkim strumieniem olej. Wymieszać na gładką masę.
  15. Pianę wyłożyć na podpieczony spód.
  16. Rabarbar rozsypać równomiernie na pianie.
  17. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Równo rozprowadzić.
  18. Ciasto wstawić do piekarnika i piec 35 minut w temperaturze 190 stopni C.
  19. Po upieczeniu ciasto wyjąć na kratkę.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.