Maj to idealny czas na rabarbar. Kończą się zapasy owoców jesiennych, nie ma jeszcze truskawek, borówek i innych owoców jagodowych. Zostaje zatem rabarbar, który - systematycznie podlewany - wypuszcza kolejne liście z jadalnymi ogonkami liściowymi. Upiekłam już sporo ciast z rabarbarem. Najbardziej smakuje mi on ze słodkimi ciastami kruchymi, bo lubię na języku kontrast słodkiego ciasta i kwaśnego rabarbaru. Ostatnio przypomniałam sobie weselne ciasta z lat 80-tych i 90-tych - z pianą z białek o konsystencji pianki. I za sprawą podrzuconego mi ostatnio rabarbaru (B. - dziękuję 😊) postanowiłam wrócić kulinarnie do tamtych czasów.
Składniki (na blachę o wymiarach (34 x 20) cm):
Ciasto
300 g mąki pszennej uniwersalnej
100 g krupczatki
3 łyżeczki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
100 g masła
4 żółtka
Pianka budyniowa
4 białka
szczypta soli
85 g cukru
12 g cukru waniliowego
44 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
80 ml oleju
200 g rabarbaru
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piekarnik nastawić na 200 stopni C. (pieczenie góra/dół).
- Suche składniki ciasta wymieszać ze sobą.
- Do suchych składników dodać masło pokrojone na kawałki. wymieszać.
- Białka oddzielić od żółtek.
- Żółtka dodać do ciasta. Wyrobić dokładnie na gładką masę.
- Ciasto podzielić na trzy równe części. Jedną z nich włożyć do woreczka, a potem do lodówki.
- Dwie pozostałe zetrzeć na tarce o grubych oczkach wprost do formy. Ciasto równo rozprowadzić, lekko docisnąć do dna.
- Wstawić blachę do piekarnika i piec 15 minut.
- Rabarbar wypłukać, obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
- Do piany dodać oba cukry i ponownie zmiksować na sztywno.
- Do piany dodać mieszankę mąki pszennej i ziemniaczanej. Delikatnie wymieszać.
- Miksując na drobnych obrotach, dolewać cienkim strumieniem olej. Wymieszać na gładką masę.
- Pianę wyłożyć na podpieczony spód.
- Rabarbar rozsypać równomiernie na pianie.
- Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Równo rozprowadzić.
- Ciasto wstawić do piekarnika i piec 35 minut w temperaturze 190 stopni C.
- Po upieczeniu ciasto wyjąć na kratkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.