Strony

sobota, 4 lipca 2020

Bułki bawarskie

Pieczywo bawarskie należy do moich ulubionych. W maju poznałam jego tajniki i od tamtej pory co jakiś czas piekę tego typu przekąski. Dziś kolej na bułki 😊 - puszyste z lekko chrupiącą skórką i miękkim środkiem.




Składniki (na 8 bułek):
25 g świeżych drożdży
łyżeczka cukru
400 g mąki pszennej typ 500 + łyżka do podsypania blatu
łyżeczka soli
230 ml ciepłej wody + łyżka

Dodatkowo
3 łyżki sody
800 ml wody
małe jajko + 2 łyżki wody


  1. Drożdże z cukrem, łyżką mąki i 100 ml wody dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut, by drożdże się namnożyły.
  2. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże i resztę wody. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką.
  3. W łyżce wody rozpuścić sól. Dodać do masy.
  4. Ciasto wyrobić ręcznie, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Będzie miało wilgotną konsystencję. To normalne, by bułki były puszyste.
  5. Ciasto przykryć suchą ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  6. Dużą blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Włączyć piekarnik na 240 stopni C., pieczenie góra/dół.
  8. Na oprószony łyżką mąki blat wyłożyć wyrośnięte ciasto. Chwilę wyrabiać, by usunąć bąble gazu.
  9. Ciasto podzielić na 8 części.
  10. Każdą część uformować w okrągłą bułkę i odstawić złożeniem do dołu.
  11. W szerokim garnku zagotować wodę. Dosypać sodę i dokładnie wymieszać.
  12. Zmniejszyć moc palnika, by woda leciutko perkotała.
  13. Do wody z sodą wrzucać bułki (ja wrzucałam po 3, by było wygodnie obracać). Policzyć do 7 i szumówką odwrócić bułki. Znów policzyć do 7 i wyjąć bułki na blachę.
  14. Jajko rozbełtać z dwiema łyżkami wody.
  15. Bułki posmarować dwukrotnie jajkiem z wodą.
  16. Wierzch bułek naciąć na krzyż bardzo ostrym nożem lub żyletką.
  17. Blachę z bułkami włożyć do nagrzanego piekarnika na drugą półkę od dołu.
  18. Piec 12 minut, a potem podnieść blachę o 2 półki i włączyć funkcję grilla lub zapiekania od góry i piec 2 minuty do uzyskania ciemnego koloru.






Domowa Piekarnia

2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.