Pieczywo bawarskie należy do moich ulubionych. W maju poznałam jego tajniki i od tamtej pory co jakiś czas piekę tego typu przekąski. Dziś kolej na bułki 😊 - puszyste z lekko chrupiącą skórką i miękkim środkiem.
Składniki (na 8 bułek):
25 g świeżych drożdży
łyżeczka cukru
400 g mąki pszennej typ 500 + łyżka do podsypania blatu
łyżeczka soli
230 ml ciepłej wody + łyżka
Dodatkowo
3 łyżki sody
800 ml wody
małe jajko + 2 łyżki wody
- Drożdże z cukrem, łyżką mąki i 100 ml wody dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut, by drożdże się namnożyły.
- Do mąki dodać wyrośnięte drożdże i resztę wody. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką.
- W łyżce wody rozpuścić sól. Dodać do masy.
- Ciasto wyrobić ręcznie, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Będzie miało wilgotną konsystencję. To normalne, by bułki były puszyste.
- Ciasto przykryć suchą ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
- Dużą blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia.
- Włączyć piekarnik na 240 stopni C., pieczenie góra/dół.
- Na oprószony łyżką mąki blat wyłożyć wyrośnięte ciasto. Chwilę wyrabiać, by usunąć bąble gazu.
- Ciasto podzielić na 8 części.
- Każdą część uformować w okrągłą bułkę i odstawić złożeniem do dołu.
- W szerokim garnku zagotować wodę. Dosypać sodę i dokładnie wymieszać.
- Zmniejszyć moc palnika, by woda leciutko perkotała.
- Do wody z sodą wrzucać bułki (ja wrzucałam po 3, by było wygodnie obracać). Policzyć do 7 i szumówką odwrócić bułki. Znów policzyć do 7 i wyjąć bułki na blachę.
- Jajko rozbełtać z dwiema łyżkami wody.
- Bułki posmarować dwukrotnie jajkiem z wodą.
- Wierzch bułek naciąć na krzyż bardzo ostrym nożem lub żyletką.
- Blachę z bułkami włożyć do nagrzanego piekarnika na drugą półkę od dołu.
- Piec 12 minut, a potem podnieść blachę o 2 półki i włączyć funkcję grilla lub zapiekania od góry i piec 2 minuty do uzyskania ciemnego koloru.
Super bułeczki!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń