piątek, 17 lipca 2020

Kluski śląskie z sosem grzybowym

Czy da się przygotować obiad, który jest jednocześnie bez glutenu, bez laktozy i bez mięsa? Ależ oczywiście! Dziś jeden z przykładów, którego podstawą stały się pierwsze tegoroczne grzyby i młode ziemniaki, których smaku nie lubię i dlatego przemycam np. w kluskach śląskich.



Składniki (na 2 porcje):
Kluski
ugotowane ziemniaki (na 2 obiadowe porcje) + mąka ziemniaczana w stosunku 4:1

Sos
6 zdrowych i dorodnych grzybów typu: borowik, podgrzybek, koźlarz czerwony i kurki
średnia cebula
2 gałązki rozmarynu
3 gałązki młodej natki pietruszki
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
sól
olej do smażenia


  1. Grzyby oczyścić i pokroić na kawałki dowolnej wielkości. Wypłukać. Tak, wiem, że kucharze radzą, by grzyby tylko czyścić i nie płukać, ale każdy grzybiarz dobrze wie, że grzyby rosnące w piachu lub na oranej działce leśnej mają mnóstwo ziemi, którą trudno usunąć ściereczką lub pędzelkiem i trzeba ją zwyczajnie wypłukać.
  2. Na patelnię wlać 2-3 łyżki oleju i od razu wrzucić grzyby. W trakcie obróbki puszczą sporo wody, która będzie parować, a potem grzyby obsmażą się w oleju. 
  3. Pod koniec smażenia grzybów dodać rozmaryn oraz cebulę startą na tarce do ziemniaków. Leciutko podsmażyć, ale tak, by cebula nie zmieniła koloru.
  4. Na patelnię wlać wodę (wlewam ok. 100 ml) i doprowadzić do wrzenia.
  5. Grzyby doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Posypać posiekaną natką pietruszki.
  6. W czasie przygotowywania sosu zrobić i ugotować kluski: ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać mąkę ziemniaczaną i wyrobić na jednolitą masę.
  7. Masę podzielić na 16 części. Każdą z nich uformować w kulkę. Palcem wskazującym zrobić wgłębienie pośrodku i odłożyć na blat.
  8. W garnku zagotować wodę, osolić.
  9. Na wrzątek wrzucić kluski, zamieszać, by się nie skleiły i nie przywarły do dna.
  10. Od momentu gdy kluski wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze minutę lub dwie.
  11. Kluski wyjąć szumówką na durszlak i przepłukać zimną, bieżącą wodą.
  12. Na talerz wyłożyć sos, a na nim układać kluski.






2 komentarze:

  1. Smak dzieciństwa, moja babcia często robiła kluski śląskie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w dzieciństwie nie jadłam chyba ani razu. Za to w dorosłym życiu chętnie je robię, bo są szybkie w przygotowaniu :)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.