Składniki (na 2 porcje):
Kluski
ugotowane ziemniaki (na 2 obiadowe porcje) + mąka ziemniaczana w stosunku 4:1
Sos
6 zdrowych i dorodnych grzybów typu: borowik, podgrzybek, koźlarz czerwony i kurki
średnia cebula
2 gałązki rozmarynu
3 gałązki młodej natki pietruszki
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
sól
olej do smażenia
- Grzyby oczyścić i pokroić na kawałki dowolnej wielkości. Wypłukać. Tak, wiem, że kucharze radzą, by grzyby tylko czyścić i nie płukać, ale każdy grzybiarz dobrze wie, że grzyby rosnące w piachu lub na oranej działce leśnej mają mnóstwo ziemi, którą trudno usunąć ściereczką lub pędzelkiem i trzeba ją zwyczajnie wypłukać.
- Na patelnię wlać 2-3 łyżki oleju i od razu wrzucić grzyby. W trakcie obróbki puszczą sporo wody, która będzie parować, a potem grzyby obsmażą się w oleju.
- Pod koniec smażenia grzybów dodać rozmaryn oraz cebulę startą na tarce do ziemniaków. Leciutko podsmażyć, ale tak, by cebula nie zmieniła koloru.
- Na patelnię wlać wodę (wlewam ok. 100 ml) i doprowadzić do wrzenia.
- Grzyby doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Posypać posiekaną natką pietruszki.
- W czasie przygotowywania sosu zrobić i ugotować kluski: ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać mąkę ziemniaczaną i wyrobić na jednolitą masę.
- Masę podzielić na 16 części. Każdą z nich uformować w kulkę. Palcem wskazującym zrobić wgłębienie pośrodku i odłożyć na blat.
- W garnku zagotować wodę, osolić.
- Na wrzątek wrzucić kluski, zamieszać, by się nie skleiły i nie przywarły do dna.
- Od momentu gdy kluski wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze minutę lub dwie.
- Kluski wyjąć szumówką na durszlak i przepłukać zimną, bieżącą wodą.
- Na talerz wyłożyć sos, a na nim układać kluski.
Smak dzieciństwa, moja babcia często robiła kluski śląskie :)
OdpowiedzUsuńJa w dzieciństwie nie jadłam chyba ani razu. Za to w dorosłym życiu chętnie je robię, bo są szybkie w przygotowaniu :)
Usuń