Wiśnie to bardzo wdzięczny składnik do nastawiania różnych napojów. Są bardzo wygodne do nastawiania nalewek i win, bo ładnie klarują. Po przygotowaniu kwasu truskawkowego postanowiłam spróbować podobnego napoju z wiśni właśnie. Tym razem skróciłam czas nastawu, bo wiśnie szybciej fermentują. Zatem napój gotowy jest po krótszym czasie 😊😋 Po zlaniu wiśnie zachowują swój smak, więc wykorzystałam je do upieczenia "wężowego" ciasta drożdżowego.
Składniki (na ok. 2 l napoju):
ok. 1,5 l wydrylowanych wiśni
200 ml miodu
1,5 l wody (przegotowanej lub przefiltrowanej)
- Wiśnie umieścić w dużym (4 l) słoju.
- Miód rozpuścić w wodzie. Dodać do wiśni.
- Całość wymieszać, lekko zakręcić lub przykryć i odstawić w wygodne miejsce w kuchni.
- Mieszać i odgazowywać nastaw kilka razy dziennie.
- Po 60 godzinach zlać kwas. Część przechowywać w lodówce w plastikowej butelce nie do końca dokręconej.
Musi smakować super :)
OdpowiedzUsuńSmakuje nawet dzieciom :) Świetnie orzeźwia i chłodzi organizm w czasie letnich upałów :)
Usuń