Strony

sobota, 1 sierpnia 2020

Fantazyjna drożdżówka z malinami

Od pewnego czasu mam bzika na punkcie kształtów ciast, które piekę. Podobnie było ostatnio, gdy zamiast kupnych cukierków na imieniny wolałam poczęstować ciastem. Ostatnio w naszych rozmowach przewija się często słowo "wąż", więc znów formowałam węża, ale tym razem trochę inaczej ułożonego, a niespodzianka w postaci malin pojawiała się dopiero po przekrojeniu ciasta.





Składniki:
Ciasto
500 g mąki pszennej tortowej 50 g masła
15 g drożdży
100 ml mleka
100 ml gorącej wody
120 g cukru
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
średnie jajko
małe jajko

Kruszonka
50 g masła
60 g mąki
pół łyżeczki mielonego zielonego kardamonu
3 czubate łyżeczki cukru

  1. Masło stopić w rondelku.
  2. Do 100 ml mleka z wrzątkiem dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do namnożenia się drożdży.
  3. W dużej misce wymieszać mąkę, sól, cukier, cukier waniliowy i rozbełtane średnie jajko.
  4. Do mąki z innymi składnikami dodać namnożone drożdże.
  5. Wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając mieszankę mleka z wodą tak, by wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Czasem trzeba tego płynu dolać więcej, czasem mniej. Wszystko zależy od wilgotności mąki i powietrza danego dnia.
  6. Na koniec dodać stopione i lekko ostudzone masło. Całość dokładnie wyrobić.
  7. Miskę z ciastem nakryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  8. W czasie wyrastania ciasta wyrobić kruszonkę ze składników na nią przeznaczoną. Wstawić do lodówki.
  9. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  10. Ciasto wyłożyć na blat roboczy, lekko wyrobić, by je odgazować.
  11. Ciasto rozwałkować na długi i cienki (ok. 5 mm) placek. Szerokość placka powinna być taka, by moc owinąć nim pojedynczy owoc z małą zakładką. Nie każdy ma długi blat, więc ciasto można podzielić na części i każdą z nich wałkować osobno.
  12. Wzdłuż jednego z brzegów ciasta ułożyć sznureczek malin. Owinąć je dokładnie ciastem i przełożyć do formy złożeniem do dołu, formując węża ułożonego jak zwielokrotniona litera "S".
  13. Odstawić na 10 minut, by ciasto zaczęło wyrastać.
  14. Włączyć piekarnik na 200 stopni, pieczenie góra/dół.
  15. Ciasto posmarować dwukrotnie rozbełtanym jajkiem, a potem posypać kruszonka.
  16. Wstawić ciasto do piekarnika. Piec 15 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C, uchylić drzwiczki i je zamknąć i piec jeszcze 15 minut.
  17. Upieczone ciasto wyłożyć na kratkę do pieczenia, by je ostudzić.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.