Dzisiejszy przepis jest efektem wielu przeróżnych wypieków bułek do burgerów. Dotychczas każdy z wypróbowanych przeze mnie przepisów z sieci nie nadawał się do tego, by go powtórzyć, a tym bardziej podzielić się nim na moim blogu. Szukałam bułek, które nie byłyby zbyt puchate i były wytrawne, bo większość publikowanych w internecie przepisów to bułki - jak dla mnie - zbyt słodkie i przez to nienadające się do połączenia z wytrawnymi kotletami. Postanowiłam opracować własny przepis na idealne bułki do burgerów. Po roku prób i błędów udało się! 😊 Dziś zapraszam na bułki w wersji jesiennej lub późno letnie.
400 g mąki pszennej typ 650
100 g mąki pełnoziarnistej typ 1850 (używam orkiszowej)
25 g drożdży
250 ml letniego mleka
40 g miękkiego masła
łyżka musu z dyni
8 g płynnego miodu
8 g soli
pół łyżeczki suszonych ziół (użyłam tymianku, ale może być oregano, kminek, rozmaryn, zatar itp.)
żółtko + łyżka mleka do posmarowania
sezam
- W misce wymieszać mąki, sól, miód, pokruszone drożdże, mus z dyni i zioła.
- Zacząć wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając mleko.
- Pod koniec dodać masło w kawałkach i wszystko dokładnie wyrobić na gładką masę.
- Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części.
- Każdą z części wyrobić, by ciasto odgazować, a następnie uformować w kulkę.
- Kulki ułożyć na blasze i spłaszczyć dłonią. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut.
- W tym czasie włączyć piekarnik na 200 stopni C. z opcją pieczenia góra/dół.
- W miseczce rozbełtać żółtko z mlekiem.
- Bułki jeszcze raz spłaszczyć i posmarować je miksturą żółtkowo-mleczną.
- Posypać sezamem.
- Blachę z bułkami wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut w zależności od mocy grzałek w piekarniku. Piekę na trzeciej półce od dołu.
- Upieczone na rumiano bułki wyjąć na kratkę, by ostygły.
Jeśli macie ochotę na typowo późnoletnie lub jesienne burgery, zapraszam na burgery z grzybami 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.