Grzyby po cygańsku odkryłam niedawno, ale od tamtego razu przygotowywałam je już wiele razy. Zdarzyło się nawet, że kilka razy w jednym tygodniu 😊 Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, ale przede wszystkim świetnie smakuje 😋 To danie z gatunku "może nie wygląda, ale za to zajada się ze smakiem!" 😉 Jest idealne na jesienny obiad z dodatkiem ryżu brązowego, kopytek lub klusek śląskich.
ok. 0,75 litra grzybów
cebula
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
chili
pieprz
sól
250 ml przecieru pomidorowego
olej do smażenia
- Grzyby obrać i pokroić na kawałki.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka.
- Na dużą patelnię przełożyć pokrojone grzyby, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Polać 2 łyżkami oleju i dusić na średnim ogniu do odparowania płynu.
- Do grzybów dodać przecier pomidorowy i rozdrobnione chili. Dusić ok. kwadransa, a w tym czasie przygotować ryż lub kluski.
- Danie doprawić do smaku solą i pieprzem i podawać 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.