Strony

sobota, 21 listopada 2020

Gulerodsboller

Gulerodsboller to klasyczne bułki duńskie z marchewką i ziarnami słonecznika. Przepis na bułki z tartą marchewką prezentowałam tutaj w pierwszym roku istnienia bloga. Wtedy dodałam do nich siemię lniane, a posypką były pestki dyni. Okazuje się, że gulerodsboller są bardzo podobne z tym, że ich skórka jest błyszcząca, ponieważ smaruje się je rozbełtanym jajkiem lub żółtkiem. Ten zabieg pozwala na lepsze przyklejenie się ziaren słonecznika na wierzchu. W Danii nie zawsze gulerodboller posypuje się słonecznikiem. Ja namawiam - uprażony słonecznik ma wyjątkowy smak i nadaje chrupkości.




Składniki (na 9 bułek):
50 g słonecznika + łyżka lub dwie do posypania
50 ml wody
500 g mąki pszennej typu 650
łyżeczka soli
25 g drożdży
pół łyżeczki cukru
200 ml ciepłej wody
130 g marchewki (masa przed obraniem)
łyżka oleju
małe jajko

  1. Na 2-3 godziny przed zagniataniem ciasta na bułki zalać 50 g ziaren słonecznika 50 ml wody.
  2. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  3. Drożdże, cukier i łyżeczkę mąki wymieszać z 150 ml ciepłej wody. Odstawić do namnożenia się drożdży.
  4. W dużej misce wymieszać mąkę, sól i startą marchewkę. Dodać namnożone drożdże. Całość wymieszać drewnianą łyżką.
  5. Ciasto zacząć wyrabiać ręcznie, stopniowo dolewając resztę wody.
  6. Po wyrobieniu ciasta polać je olejem i jeszcze chwilę wyrabiać.
  7. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  8. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  9. Piekarnik nastawić na 220 stopni C. Na najniższej półce ustawić miseczkę z wrzątkiem lub w zagłębienie piekarnika wlać 100 ml wody.
  10. Ciasto odgazować, wyrabiając je kolejny raz.
  11. Podzielić na 9 części. Każdą z nich uformować w kulę i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  12. Jajko rozbełtać i posmarować nim bułki. Posmarowałam 2 razy, by słonecznik lepiej się przykleił.
  13. Bułki posypać ziarnami słonecznika.
  14. Piec z parą 15 minut w temperaturze 220 stopni C. Po tym czasie usunąć naczynie z wodą, otwierając piekarnik jak najszerzej. Następnie zamknąć piekarnik i potrzymać w nim bułki jeszcze 5 minut.
  15. Bułki wyjąć na kratkę do ostygnięcia.






Domowa Piekarnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.