Zupy na bazie nasion roślin strączkowych należą do moich ulubionych, więc jadam je najczęściej i chętnie z nimi eksperymentuję. Tym razem przygotowałam zupę z przyprawami typowymi dla okresu Bożego Narodzenia - z goździkami, anyżem gwiazdkowym i suszonymi podgrzybkami. Połączenie być może zaskakujące, ale wierzcie mi - przepyszne 😋 Zupę śmiało można podać w zastępstwie wigilijnej fasolowej, bo nie ma w niej składników pochodzenia zwierzęcego.
szklanka białej fasoli
pietruszka
mały kawałek selera
2 ziemniaki
marchew
cebula
2 suszone podgrzybki
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
gwiazdka anyżu
2 goździki
2 ząbki czosnku
pieprz
sól
łyżka suszonego majeranku
olej do smażenia
- Fasolę wypłukać, zalać wrzątkiem i odstawić na dwie godziny. Odcedzić, ponownie zalać wrzątkiem (powinno być go tyle, by przykrył fasolę) i zagotować. Pogotować ok. 5 minut. Odcedzić i po raz trzeci zalać wrzątkiem. Gotować do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim.
- Warzywa obrać i pokroić w kostkę.
- W garnku rozgrzać dwie łyżki oleju. Podsmażyć na nim warzywa z pozostałymi liśćmi laurowymi, anyżem i goździkami.
- Wlać ok. 2 litrów wody, dodać suszone podgrzybki i gotować do miękkości.
- Do wywaru warzywnego dodać miękką fasolę, łyżkę majeranku i ewentualnie wrzątek, jeśli płynu jest zbyt mało. Zagotować.
- Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Po zdjęciu z palnika dodać do zupy czosnek przeciśnięty przez praskę,
Zupa najlepiej smakuje następnego dnia, gdy smaki się przegryzą. Przed jej podgrzaniem usunąć gwiazdkę anyżu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.