W moim rodzinnym domu na każde Święta przygotowywało się galaretę z drobiu, czyli tzw. zimne nóżki. Nigdy nie należały one do moich ulubionych dań, dlatego zawsze dodawałam do nich sporo chrzanu i keczupu. Program Jamesa Martina, którego oglądałam namiętnie kilkadziesiąt lat temu zainspirował mnie do wykonania warzywnej wersji tej świątecznej potrawy. Smaku w niej dużo, a przyjemności z jedzenia jeszcze więcej 😊😋 Roślinna galareta jest zdecydowanie mniej praco i czasochłonna. Można ją wykonać wieczorem, a rano jest gotowa do jedzenia.
1 litr wody
pół główki czosnku
3 suszone papryczki chili
liść laurowy
liść limonki kaffir
4 ziarna ziela angielskiego
goździk
szczypta suszonego imbiru
sól
pieprz
łyżka sosu sojowego
3 duże marchewki
12 małych pieczarek
pietruszka
o. 200 g brokułu
12 marynowanych mini kolb kukurydzy
3 łyżki kukurydzy
3 łyżki groszku
3 liście natki pietruszki
2 płaskie łyżeczki agaru
- Wodę zagotować z czosnkiem, chili, szczyptą imbiru, zielem angielskim, liściem laurowym i liściem kaffiru. Doprawić płaską łyżeczką soli i ćwiartką łyżeczki pieprzu.
- Marchewki i pietruszkę obrać i pokroić na talarki.
- Pieczarki pokroić na połówki.
- Brokuł podzielić na różyczki.
- Do wrzątki wrzucić marchew, pietruszkę, pieczarki i brokuł. Wlać sos sojowy. Gotować al dente. To jest czas, żeby ewentualnie doprawić całość do smaku.
- Warzywa, przyprawy i pieczarki wyłowić szumówką. Cząstki brokułu odłożyć na osobny talerzyk, bo te lepiej wykładać osobno, by je ładnie ułożyć. Czosnek, liść laurowy, goździk, ziele angielskie i liść kaffiru odrzucić.
- Do wrzątku dodać agar. Wymieszać dokładnie rózgą. Gotować ok. 3 minut. Zdjąć z palnika i odstawić, by płyn nieco ostygł i zaczął się żelować.
- Keksówkę wyłożyć folią spożywczą tak, by jej brzegi ze wszystkich stron wystawały ponad formę.
- Do warzyw dodać kukurydzę i groszek. Dokładnie wymieszać.
- Do keksówki wkładać warzywa według uznania. Mini kolby kukurydzy sugeruję ułożyć w dwóch warstwach po 6 sztuk w każdej.
- Całość posypać rozdrobnioną natką pietruszki.
- Gdy płyn ostygnie i zacznie się żelować, wlać go równomiernie do keksówki.
- Całość odstawić do całkowitego ostudzenia i zżelowania. Ja zostawiłam na noc na blacie w kuchni.
- Po zastygnięciu na formie z galaretą położyć deskę lub półmisek (docelową podstawę pod galaretę), a następnie odwrócić keksówkę, by galareta opadła na deskę/półmisek.
- Usunąć folię.
- Przechowywać w lodówce. Wyjąć z niej galaretę na pół godziny przed podaniem. Podawać z sokiem z cytryny lub chrzanem.
-----
Podobne:
wygląda cudownie! ale ja muszę dodać chociaż kurczaka, zabieram przepis,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wyszła ta galareta - apetycznie i kolorowo. Te małe kukurydze wyglądają jak kwiatuszki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊 Kukurydze dodają nie tylko uroku, ale też smaku 😋
Usuń