Strony

niedziela, 24 października 2021

Pieczeń z cukinii i kaszy gryczanej

Pieczenie warzywne to moje ulubione składniki codziennych kanapek. W czasie urlopu nie mogło ich zabraknąć, zwłaszcza że chętnie sięgał po nie zatwardziały mięsożerca 😊😋 A że cukinia w warzywniku rosła jak szalona, pieczenie okazały się świetnym sposobem na ich bieżące spożywanie.




Składniki (na keksówkę (30x7)cm ):
1 kg cukinii
150 ml czerwonej soczewicy
300 ml ugotowanej na sypko kaszy gryczanej 
duża cebula
2 ząbki czosnku 
2 jajka 
3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku 
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku 
pół łyżeczki mielonego kminku 
pół łyżeczki suszonego cząbru lub łyżka świeżego
2 gałązki tymianku  
sól 
pieprz 
4 łyżki oleju do smażenia
 
  1. Soczewicę dobrze wypłukać w kilku wodach. Zalać 250 ml wody i gotować do zniknięcia płynu. Odstawić do ostygnięcia.
  2. W czasie gotowania soczewicy zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach. Posypać łyżeczką soli, wymieszać i umieścić na durszlaku, by sok odciekł. 
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Poddusić na oleju. 
  4. Piekarnik nagrzać do 210 st. C. 
  5. W misce wymieszać odciśniętą cukinię, kaszę lub bułkę, soczewicę, cebulę razem z olejem, czosnek przeciśnięty przez praskę, kaszę mannę, jajka i resztę przypraw (świeże zioła posiekać na drobno). Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  6. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 
  7. Piec 10 minut w 210 st. C., a potem 60 minut w 190 st. C. 
  8. Pieczeń w foremce wyjąć na kratkę. 
  9. Po 15 minut pieczeń wyjąć z foremki. Odstawić do całkowitego ostygnięcia i wtedy dopiero pozbyć się papieru. 
  10. Przechowywać w lodówce.


-----
Podobne:


3 komentarze:

  1. W spisie składników jest bułka tarta a opisie wykonania kasza manna. Rozumiem, że można je używać wymiennie.
    A jakie wymiary ma keksówka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za konstruktywny komentarz :)
      Wymiary uzupełniłam - to musi być długa keksówka.
      Faktycznie można zamieniać bułkę tartą na kaszę mannę, przy czym w pierwszym wypadku skórka jest bardziej chrupiąca.

      Usuń
  2. Dziękuję :). Pieczeń wygląda tak apetycznie, że nie będę długo zwlekać i też ją zrobię :).

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.