Zapiekanki są świetnym sposobem na wykorzystanie resztek znalezionych podczas sprzątania lodówki. Dzisiejsza propozycja jest tego doskonałym przykładem 😀 W planie było przygotowanie francuskiego kiszu, ale nie przepadam za ciastem, którego Francuzi używają jako blatu. Postanowiłam więc wykorzystać gotowe ciasto filo, które zazwyczaj mam w zapasie na tzw. "czarną godzinę". W zapiekance sprawdza się znakomicie, bo nie jest twarde i łatwo się kroi, a przy tym po dobrym zapieczeniu daje kruchość i dodatkowy smak potrawie. Do pieczenia używam blachy o boku zbliżonym do mniejszego wymiaru płata ciasta filo.
4 jajka
200 g śmietanki 30%
50 g sera z niebieską pleśnią
250 g pieczarek
mała cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka suszonego estragonu
łyżka kukurydzy z puszki
olej
sól
pieprz
- Pieczarki pokroić na plastry.
- Cebulę pokroić w kostkę.
- Pieczarki i cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju. W ostatniej chwili dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i posolić. Odstawić do lekkiego ostudzenia.
- Ciastem filo wykładać blachę, każdą powierzchnię dokładnie smarując olejem.
- Na ciasto filo rozrzucić równomiernie kukurydzę.
- Jajka roztrzepać ze szczyptą soli i pieprzem. Dodać śmietankę i jeszcze raz roztrzepać.
- Do masy jajecznej dodać estragon, pieczarki z patelni oraz rozdrobniony ser pleśniowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Sprawdzić, czy nie trzeba doprawić i ewentualnie jeszcze dosmaczyć solą i pieprzem.
- Masę jajeczną z pieczarkami wylać do formy.
- Zapiekankę wstawić do piekarnika. Włączyć go na 190 stopni C. i piec 15 minut.
- Quiche wyjąć na deskę. Odczekać chwilę, a potem podawać.
-----
Podobne:
Wygląda apetycznie i naprawdę fajnie. Na pewno chciałbym czegoś takiego spróbować.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJest już zjedzona, więc nie wyślę kawałka na spróbowanie :( Zachęcam do skorzystania z przepisu.
Świetny przepis, wyszło bardzo smaczne ;)
OdpowiedzUsuńcieszę się i polecam inne przepisy z bloga :)
UsuńSuper przepis oraz piękny blog! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo i również pozdrawiam :)
Usuńsuper przepis, naprawdę fajnie wyszło, wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńdziękuję 😊
UsuńUwielbiam chyba wszystko co ma na sobie ser topiony, na pewno spróbuję twojego przepisu. Dzięki!
OdpowiedzUsuńser stopiony na wierzchu dodaje świetnego smaku daniom :)
UsuńŚwietny przepis! Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńSuper przepis, wyszło przepyszne. Na pewno niedługo znowu z niego skorzystam :)
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszę się, że zapiekanka smakowała. Pozdrawiam 😊
UsuńŚwietny przepis, dzisiaj będę robić na obiad!
OdpowiedzUsuńdziękuję; mam nadzieję, że zapiekanka smakowała
UsuńJuż chyba wiem co będę jadł na kolacje :) Wygląda bardzo dobrze
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńWygląda bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊 Polecam wykonanie😋
UsuńBardzo apetyczne! Wypróbuję na pewno!
OdpowiedzUsuńdziękuję 😊
UsuńTwoja zapiekanka wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńMniam idealna na jutrzejszego sylwestra!
OdpowiedzUsuńcieszę się :)
UsuńMniam mniam dziekuje. Dzisiaj bedzie robione, wiecej takich pysznosci!
OdpowiedzUsuńcieszę się, że przepis podpasował :)
Usuńdzięki za przepis,spróbóję zrobić,choć marna ze mnie kucharka ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny :) Zapiekankę bardzo polecam :)
Usuńrobiłam wczoraj i super mi wyszło,dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała :) Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)
UsuńPrzepis na zapiekankę pieczarkową à la quiche brzmi pysznie! Na pewno wypróbuję go w weekend. Dzięki za inspirację kulinarną.
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i zwrócenie uwagi na mój przepis :) Pozdrawiam
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Uwielbiam wszystko, co ma na sobie roztopiony żółty ser - też tak macie?
OdpowiedzUsuńDziękuję 😃 W tej zapiekance nie ma żółtego sera 😉 Farsz przykrywa masa jajeczna.
Usuń