Strony

niedziela, 28 sierpnia 2022

Pieczeń z cukinii, soczewicy i pieczarek

W tym roku w warzywniku wyrosło mi 5 krzaków cukinii. Nie nadążamy z ich bieżącym wykorzystaniem, bo nie samą cukinią człowiek żyje 😉 Gdy cukinia wyrasta mi do sporych rozmiarów, nazywanych domowo cukinią pasztetową, przygotowuję z nich różne pieczenie zwane inaczej pasztetami, których na blogu jest już dużo (przepisy w zakładce na kanapki). Dziś kolej na połączenie cukinii z soczewicą i pieczarkami. Można ją wykorzystać jako danie główne, do kanapek, ale też odgrzać następnego dnia na śniadanie.




Składniki:

poniedziałek, 22 sierpnia 2022

Szybkie ciasto maślane ze śliwkami

Nadchodzi sezon na śliwki, więc szukam ciekawych przepisów na ciasta ze śliwkami. I choć temperatury nie sprzyjają włączaniu piekarnika, podniebienie i żołądek domagają się jakiejś słodkości na weekend. Ze względu na swoją prostotę zainspirował mnie przepis na szybkie ciasto ze śliwkami ze strony https://ania-gotuje.pl/przepis/proste-i-szybkie-ciasto-ze-sliwkami/. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła 😉😀 I zmniejszyłam ilość cukru. Ci, którym będzie za mało słodkie, mogą posypać je cukrem pudrem. A do śliwek użyłam magicznego składnika, który nie dość, że do tych owoców świetnie pasuje, to jeszcze obniża poziom glukozy w krwi.




Składniki (na formę (21 x 26) cm): 

piątek, 19 sierpnia 2022

Czubajka kania w panko

Wakacje to czas zbierania grzybów, m. in. kań (czubajki kanie). Lubię ich dorodne kapelusze, bo w łatwy sposób można przygotować z nich obiad w postaci zamienników mięsnych kotletów. Dzisiejsza propozycja jest też moim pierwszy doświadczeniem z panko, czyli japońskiej panierki z białego chleba bez skórki. Na dole wpisu moje porównanie panko z bułką tartą.




Składniki (na 2-3 porcje):

środa, 17 sierpnia 2022

Surówka z fenkułu i gruszki

Fenkuł, czyli koper włoski, to warzywo, które się kocha lub nienawidzi. Ja należę do tych pierwszych i śmiało mogę napisać, że fenkuł jest jednym z moich ulubionych warzyw. W warzywniku wysiewam go co roku. Najbardziej lubię go w wersji surowej. Dlatego często gości na moim stole w postaci różnych surówek. Dziś zapraszam na połączenie z chrupiącą gruszką, rukolą i wyrazistym winegretem.




Składniki:

sobota, 13 sierpnia 2022

Dietetyczny sos z pomidorów i cukinii

Dieta wykluczająca jest dietą dość restrykcyjną, w której łatwo popaść w rutynę i przez to tęskni się do smaków, na które pozwolić sobie nie wolno. Latem ratunkiem są m.in. pomidory zawierające smak umami. Przyjemność ich jedzenia można sobie wydłużyć, przygotowując pasteryzowany w słoikach sos na zimę. Jest na tyle smaczny, że zużyłam nań już 10 kg pomidorów, a myślę, że to jeszcze nie koniec 😊 




Składniki (na 12 słoików o objętości 370 ml):

piątek, 12 sierpnia 2022

"Malinowa Trufla" Iwony Walczak

Z twórczością Iwony Walczak spotkałam się w kwietniu tego roku przy okazji lektury książki "Śniadanie na skale". To nie był dobry początek, ale ponieważ w biblioteczce czekała jeszcze "Malinowa Trufla", postanowiłam pisarce dać jeszcze jedną szansę. I dobrze zrobiłam! Choć zielona okładka wygląda bardzo optymistycznie, historia nie należy do różowych.