Strony

niedziela, 28 sierpnia 2022

Pieczeń z cukinii, soczewicy i pieczarek

W tym roku w warzywniku wyrosło mi 5 krzaków cukinii. Nie nadążamy z ich bieżącym wykorzystaniem, bo nie samą cukinią człowiek żyje 😉 Gdy cukinia wyrasta mi do sporych rozmiarów, nazywanych domowo cukinią pasztetową, przygotowuję z nich różne pieczenie zwane inaczej pasztetami, których na blogu jest już dużo (przepisy w zakładce na kanapki). Dziś kolej na połączenie cukinii z soczewicą i pieczarkami. Można ją wykorzystać jako danie główne, do kanapek, ale też odgrzać następnego dnia na śniadanie.




Składniki:

200 ml pomarańczowej soczewicy
2 kg cukinii bez nasion i waty
300 ml pieczarek
2 marchewki (w sumie ok. 120 g)
cebula (ok. 130 g)
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek oleju
3 jajka
3 liście natki pietruszki
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki mielonej kozieradki
pieprz
sól

  1. Soczewicę bardzo dobrze wypłukać, przecierając ziarna między palcami. Potem zalać 300 ml zimnej wody i gotować do zniknięcia płynu. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej. Posypać 1 łyżeczką soli. Wymieszać i umieścić na dużym durszlaku do odcieknięcia. Pozostawić na przynajmniej kwadrans.
  3. Pieczarki pokroić drobno.
  4. Cebulę pokroić w kostkę.
  5. Pieczarki z cebulą poddusić na 5 łyżkach oleju.
  6. W dużej misce wymieszać soczewicę, wybite jajka, pieczarki z cebulą (i olejem), mąkę, kozieradkę i paprykę.
  7. Do masy dodać bardzo dobrze wyciśniętą cukinię.
  8. Wszystko dokładnie wymieszać.
  9. Doprawić solą i pieprzem.
  10. Masę wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
  11. Wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć go na 220℃ i piec 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 190℃ i piec jeszcze 50 minut.
  12. Po upieczeniu wyjąć naczynie z pieczenią.
  13. Kroić na "trójkątne" kawałki, układając na talerzu do góry nogami.
  14. Podawać z np. z mizerią lub sosem tzatziki.





Tak jak pisałam na początku, pieczeń można podawać następnego dnia na śniadanie. Wystarczy jej kawałek obsmażyć na patelni.


-----
Podobne:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.