czwartek, 26 sierpnia 2021

Czarny pasztet z cukinią

Lubicie cukinię? Ja bardzo 😊 I dlatego co roku sporo jej wysiewam, a potem kombinuję, co mam z wyrośniętymi okazami, których nie nadążamy zjadać, bo przecież nie samą cukinią człowiek żyje 😉😊 Dlatego te olbrzymy raz w tygodniu idą na pasztet, czy - jak kto woli - pieczeń. Dziś zapraszam na wersję czarną.


 


Składniki (na keksówkę)

150 ml kaszy gryczanej prażonej 
150 ml czarnej soczewicy 
1 kg cukinii bez waty i nasion
2 jajka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku 
3 łyżki kaszy manny
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku 
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku 
pół łyżeczki mielonego kminku 
pół łyżeczki suszonego estragonu 
6 ziaren ziela angielskiego 
1 liść laurowy 
sól 
pieprz 
4 łyżki oleju do smażenia 

  1. Kaszę i soczewicę zalać 450 ml wody i gotować do zniknięcia płynu z zielem angielskim i liściem laurowym. Po ugotowaniu przyprawy usunąć. 
  2. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać łyżeczką soli, wymieszać i umieścić na durszlaku, by sok odciekł. 
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Poddusić na oleju. 
  4. Piekarnik nagrzać do 210 st. C. 
  5. W misce wymieszać odciśniętą cukinię, kaszę, soczewicę, cebulę razem z olejem, czosnek przeciśnięty przez praskę, kaszę mannę, jajka i resztę przypraw. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  6. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 
  7. Piec 10 minut w 210 st. C., a potem 60 minut w 190 st. C.
  8. Pieczeń w foremce wyjąć na kratkę. Po 15 minut pieczeń wyjąć z foremki. Odstawić do całkowitego ostygnięcia i wtedy dopiero pozbyć się papieru. Przechowywać w lodówce.


-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.