Strony

niedziela, 2 kwietnia 2023

Pascha

Pascha należy do moich ulubionych świątecznych deserów 😋😊 Czasem przygotowuję ją jeszcze raz po Świętach Wielkanocnych, bo jest po prostu pyszna 😋😋😋 W moim rodzinnym domu nigdy się jej nie przyrządzało. Królowały wtedy serniki i ciasto drożdżowe. Teraz nie wyobrażam sobie, że na wielkanocnym stole zabrakłoby paschy. Wbrew pozorom pracy przy niej jest mniej niż przy klasycznym serniku. Tylko czas oczekiwania trochę się dłuży. Dlatego warto przygotować ten świąteczny deser wieczorem, by odciekł przez noc.




Składniki:
Uwaga!
Masło, ser i jajka muszą mieć podobną temperaturę, zatem zanim przystąpimy do przygotowywania paschy, muszą przez kilka godzin stać na blacie kuchennym.  
1 kg sera potrójnie zmielonego
5 żółtek
200 g miękkiego masła
220 g erytrolu lub innego słodziwa
80 g żurawiny suszonej
80 g rodzynków
5 fig suszonych
5 moreli suszonych + morele do dekoracji
łyżka kandyzowanej lub domowej skórki pomarańczowej
garść migdałów
pistacje łuskane do dekoracji

  1. Figi i migdały pokroić na mniejsze kawałki. Morele pokroić na paski.
  2. Rodzynki i żurawinę zaparzyć wrzątkiem i odsączyć po ok. 10 minutach.
  3. Miękkie masło zmiksować z erytrolem. 
  4. Cały czas cierpliwie miksując, dodawać po jednym żółtku. 
  5. Dodać zmielony twaróg i zmiksować na jednolitą masę. 
  6. Dodać skórkę pomarańczową, posiekane migdały, figi i część moreli oraz odsączone rodzynki i żurawinę. Wszystko delikatnie wymieszać. 
  7. Na misce umieścić duże sito (ok. 20 cm średnicy). Ważne, by dno sita nie dotykało dna miski, bo płynu z masy wycieknie dużo. Wyłożyć je podwójnie złożoną gazą lub ściereczką kuchenną. 
  8. Na sito przełożyć masę serową. Wystające brzegi złożyć na wierzchu masy.
  9. Na masie położyć talerzyk i dodatkowo czymś obciążyć. 
  10. Wstawić do lodówki na całą noc. 
  11. Wyłożyć paschę na paterę lub talerz, usunąć gazę/ściereczkę i udekorować morelami i pistacjami.






-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.