Strony

piątek, 7 lipca 2023

Pieczeń z bobu i selera

Luźniejszy czas oznacza, że częściej odwiedzam bazarek, a potem więcej czasu spędzam w kuchni. Niedawno udało mi się kupić piękny bób. Jedną torebkę pochłonęłam od razu z solą i dobrym olejem rzepakowym. Drugą postanowiłam przeznaczyć na pieczeń. Bób połączyłam z selerem i różnymi ziołami, które nadały tej pieczeni wspaniałego zapachu i smaku. Pieczeń/pasztet nie rozsypuje się, łatwo się kroi. Można ją podawać na pieczywie w plastrach lub na nim rozsmarować.




Składniki:
    
0,5 kg bobu
pół selera korzeniowego
2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
pół łyżeczki mielonej kozieradki
pół łyżeczki mielonego kminku
jajko
50 g masła
3 łyżki oleju
łyżka zapiekanej i suszonej cebuli
2 łyżki tartej bułki
sól
pieprz mielony

  1. Seler obrać i pokroić na kawałki. Zalać wodą i gotować do miękkości w osolonej wodzie. Potem odcedzić i odstawić do ostudzenia. 
  2. Bób ugotować al dente (tak, by pozostał zielony w środku) w osolonym wrzątku, czyli wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 2 minut od ponownego zawrzenia wody.
  3. Seler i bób (bez obierania ze skórek) zmiksować w malakserze z olejem, czosnkiem niedźwiedzim i masłem.
  4. Jeśli masa jest zbyt grudkowata, dodać jajka i zmiksować całość jeszcze ręcznym blenderem.
  5. Piekarnik ustawić na 210℃ na opcję pieczenie góra/dół. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. 
  6. Do masy dodać bułkę tartą. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, kminkiem i kozieradką. 
  7. Piec 10 minut w temperaturze 210℃, a potem zmniejszyć do 190℃ i piec jeszcze 60 minut. 
  8. Pasztet w foremce wyjąć na kratkę i pozostawić na 15 minut. 
  9. Potem wyjąć z foremki i pozwolić pieczenie całkowicie ostygnąć. 
  10. Następnie usunąć papier. 
  11. Przechowywać w lodówce.





-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.