Strony

piątek, 29 grudnia 2023

Bułki drożdżowo-zakwasowe

Ostatnio mój blog zamienił się bardziej w blog czytelniczy, bo zaniedbałam nieco przepisy kulinarne. Nie przestałam jednak gotować, przeciwnie wciąż powstają nowe przepisy. Tyle że ten wolniejszy czas wolę spędzać na przyjemności czytania, którą zarzuciłam gdzieś z powodu pandemii. Teraz doświadczam tego delektowania się książkami niemal na nowo. Jestem tym tak zachłyśnięta, że kończenie jednej książki oznacza od razu sięgnięcie po kolejną. Ale dziś dzielę się przepisem na pyszne i chrupiące z wierzchu bułeczki, które piekę na nieco późniejsze śniadania.




Składniki (na 10 bułeczek):
420 g mąki pszennej typu 650
20 g drożdży
80 g aktywnego zakwasu
9 g soli
1/4 łyżeczki cukru
ok. 220 ml ciepłej wody
20 g miękkiego masła
 
  1. W misce umieścić mąkę.
  2. Po brzegach posypać solą.
  3. W środku mąki zrobić dołek. Wkruszyć do niego drożdże. Posypać je cukrem i polać połową wody. Widelcem wymieszać zawartość dołka i odstawić, by drożdże się namnożyły.
  4. Do masy dodać aktywny zakwas i zacząć wyrabiać ciasto, powoli dolewając wodę. Jej ilość jest zależna od wielu czynników, m. in. od zawartości wody w zakwasie. Dlatego należy dolewać ją partiami, by nie było jej ani za dużo, ani za mało. Konsystencja ciasta powinna być taka, by ciasto dawało się swobodnie wyrabiać i z czasem zaczęło odchodzić od rąk.
  5. Pod koniec wyrabiania dodać masło podzielone na kawałki. Wyrobić na jednolitą masę.
  6. Ciasto uformować w kulę. Przykryć ściereczkę i odstawić na ok. 40 minut.
  7. Przygotować dużą blachę. Wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  8. Ciasto ponownie wyrobić ciepłymi rękoma.
  9. Podzielić na 10 części. Każdą uformować w kulę, ściągając ciasto pod spód.
  10. Po uformowaniu bułeczek naciąć je na krzyż ostrym nożem.
  11. Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na ok. kwadrans do wyrośnięcia.
  12. W tym czasie nagrzać piekarnik do 230 stopni C.
  13. Wstawić bułeczki do piekarnika i od razu obniżyć temperaturę do 200℃. Piec 20 minut.
  14. Po upieczeniu przełożyć bułeczki na kratkę.

 


-----
Podobne:

Domowa Piekarnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.